10 produktów, w których ukrywa się cukier. Dlaczego warto czytać etykiety przed zakupem?

sklep, zakupy
d3sign/Getty Images
Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosi 44,5 kg. Nie chodzi tylko o zwykły cukier używany np. do herbaty, ale przede wszystkim o cukry ukryte. Okazuje się, że ten składnik dodawany jest niemal do wszystkiego, a firmy spożywcze starają się go ukryć, używając różnych nazw. Gdzie znajdziemy cukier, mimo że się tego nie spodziewamy?

Cukier - dlaczego nam szkodzi?

Cukier jest jedną z najbardziej uzależniających substancji na świecie. Przyczynia się do eskalacji problemu otyłości, który jest coraz bardziej widoczny w różnych częściach globu. Dodatkowo, z powodu nadmiernego spożywania cukru, coraz częściej chorujemy na nadciśnienie, cukrzycę i zwyrodnienia stawów kolanowych. Te choroby mogą nam towarzyszyć do końca życia.

Warto też zdawać sobie sprawę z tego, że cukier aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, który kojarzy smak słodki z przyjemnością. Dlatego podświadomie chętniej sięgamy po produkty, które zawierają właśnie cukier.

Pod jakimi nazwami występuje cukier?

O tym, że cukier znajduje się w danym produkcie spożywczym dowiadujemy się z etykiet. Warto jednak wiedzieć, że o jego występowaniu często nie jesteśmy informowani wprost. Kryje się bowiem pod różnymi nazwami. Są to:

  • Syrop glukozowy;
    • Syrop glukozowo-fruktozowy;
      • Brązowy cukier;
        • Syrop kukurydziany;
          • Dekstroza;
            • Dekstryna;
              • Ekstrakt słodu jęczmiennego;
                • Fruktoza krystaliczna;
                  • Glukoza;
                    • Karmel;
                      • Laktoza;
                        • Koncentrat soku owocowego;
                          • Maltoza;
                            • Maltodekstryna;
                              • Miód;
                                • Melasa;
                                  • Sacharoza;
                                    • Sok z trzciny cukrowej;
                                      • Słód kukurydziany;
                                        • Syrop kukurydziany;
                                          • Syrop sorgo;
                                            • Syrop ryżowy;
                                              • Syrop słodowy;
                                                • Syrop z brązowego ryżu;
                                                  • Syrop z trzciny cukrowej.

                                                    W tych produktach ukrywa się cukier

                                                    Fit batony

                                                    "Fit", "bez cukru" i "sugar free" - te określenia to najczęściej pułapki. Okazuje się bowiem, że alternatywy dla zwykłych batonów również ukrywają cukier w swoim składzie. Najczęściej pod nazwą "syrop glukozowy". Czasem jego ilość wynosi aż ⅓ całego składu produktu.

                                                    Płatki śniadaniowe

                                                    Reklamowane jako zdrowe śniadanie, ale zawierają melasę cukru trzcinowego, syrop glukozowy i cukier. Dodatkowo są często oblewane polewą cukrową. Na 100 g płatków przypada średnio 5-7 łyżeczek cukru.

                                                    Ketchup

                                                    Przepyszny, aksamitny sos z soczystych pomidorów. Głównym składnikiem ketchupu nie są jednak pomidory, lecz pulpa pomidorowa z dużą zawartością fruktozy i syropu kukurydzianego. Na 100 g ketchupu przypadają aż 22 g cukru! Oznacza to, że dwie łyżki ketchupu to łyżeczka cukru.

                                                    Jogurty owocowe

                                                    Jogurty są reklamowane jako zdrowy nabiał z naturalnymi bakteriami wspomagającymi pracę organizmu. Jogurt naturalny zawiera ledwie 4 gramy laktozy czyli naturalnego cukru. W składzie jogurtów owocowych nie znajdziemy jednak zbyt wiele owoców. Jest za to 12 g cukru, aż o 3 g więcej niż w popularnych napojach typu cola. Jogurty owocowe mają zatem więcej cukru niż napoje gazowane w puszkach.

                                                    Suszona żurawina

                                                    Zdrowy dodatek do koktajli? Niekoniecznie. Zwykle 50 proc. tego produktu stanowi czysty cukier.

                                                    Chleb i bułki

                                                    Pieczywo jest słodzone? Oczywiście. Jedna bułka kajzerka to 6 g cukru. Ciemny chleb kupowany w sklepie to także nic lepszego. Swój kolor zawdzięcza melasie, słodowi i cukrowi. Lepiej za każdym razem dokładnie sprawdzić skład pieczywa przed zakupem.

                                                    Soki i musy owocowe dla dzieci

                                                    Dzieci kochają słodycze. Mamy próbują z tym walczyć i wpoić dobre nawyki żywieniowe dając dziecku do szkoły mały owocowy soczek. Okazuje się jednak, że może ukrywać nawet do 5 łyżeczek cukru.

                                                    Napoje Izotoniczne

                                                    Przeznaczone dla sportowców, mają zwiększać wydajność i dostarczać minerałów. Często zawierają szkodliwy błękit brylantowy, któremu zawdzięczają swój kolor. Podrażnia on układ pokarmowy. Napoje izotoniczne zawierają do 5 g cukru na 100 ml.

                                                    Mleko

                                                    Mleko kojarzy się jako pozytywny składnik diety. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że mleko krowie pite przez człowieka może przyczynić się do chorób sercowo-naczyniowych, anemii i nowotworów. 100 ml mleka zawiera aż 5 g cukru.

                                                    Owoce i fasola w puszce

                                                    To niewątpliwie wygodna forma przechowywania warzyw i owoców, gotowych do użycia w każdej chwili. W produktach tych znajdziemy jednak selen, mangan, cynk i miedź, czyli metale ciężkie. Produkty te na 100 g mają 2 łyżeczki cukru. Puszki mają zwykle około 500 g, czyli 10 łyżeczek cukru.

                                                    Wniosek jest jeden - czytajmy składy i ograniczajmy spożycie cukru, który jest źródłem wielu chorób. Dbajmy o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

                                                    Zobacz też:

                                                    Zobacz wideo: Zdrowe przepisy bez cukru

                                                    Dzień Dobry TVN

                                                    Autor: Karolina Kubicka

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości