Zdrowie

10 produktów, w których ukrywa się cukier. Dlaczego warto czytać etykiety przed zakupem?

Zdrowie

Aktualizacja:
d3sign/Getty Images

Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosi 44,5 kg. Nie chodzi tylko o zwykły cukier używany np. do herbaty, ale przede wszystkim o cukry ukryte. Okazuje się, że ten składnik dodawany jest niemal do wszystkiego, a firmy spożywcze starają się go ukryć, używając różnych nazw. Gdzie znajdziemy cukier, mimo że się tego nie spodziewamy?

Cukier - dlaczego nam szkodzi?

Cukier jest jedną z najbardziej uzależniających substancji na świecie. Przyczynia się do eskalacji problemu otyłości, który jest coraz bardziej widoczny w różnych częściach globu. Dodatkowo, z powodu nadmiernego spożywania cukru, coraz częściej chorujemy na nadciśnienie, cukrzycę i zwyrodnienia stawów kolanowych. Te choroby mogą nam towarzyszyć do końca życia.

Warto też zdawać sobie sprawę z tego, że cukier aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, który kojarzy smak słodki z przyjemnością. Dlatego podświadomie chętniej sięgamy po produkty, które zawierają właśnie cukier.

Pod jakimi nazwami występuje cukier?

O tym, że cukier znajduje się w danym produkcie spożywczym dowiadujemy się z etykiet. Warto jednak wiedzieć, że o jego występowaniu często nie jesteśmy informowani wprost. Kryje się bowiem pod różnymi nazwami. Są to:

  • Syrop glukozowy;
  • Syrop glukozowo-fruktozowy;
  • Brązowy cukier;
  • Syrop kukurydziany;
  • Dekstroza;
  • Dekstryna;
  • Ekstrakt słodu jęczmiennego;
  • Fruktoza krystaliczna;
  • Glukoza;
  • Karmel;
  • Laktoza;
  • Koncentrat soku owocowego;
  • Maltoza;
  • Maltodekstryna;
  • Miód;
  • Melasa;
  • Sacharoza;
  • Sok z trzciny cukrowej;
  • Słód kukurydziany;
  • Syrop kukurydziany;
  • Syrop sorgo;
  • Syrop ryżowy;
  • Syrop słodowy;
  • Syrop z brązowego ryżu;
  • Syrop z trzciny cukrowej.

W tych produktach ukrywa się cukier

Fit batony

"Fit", "bez cukru" i "sugar free" - te określenia to najczęściej pułapki. Okazuje się bowiem, że alternatywy dla zwykłych batonów również ukrywają cukier w swoim składzie. Najczęściej pod nazwą "syrop glukozowy". Czasem jego ilość wynosi aż ⅓ całego składu produktu.

Płatki śniadaniowe

Reklamowane jako zdrowe śniadanie, ale zawierają melasę cukru trzcinowego, syrop glukozowy i cukier. Dodatkowo są często oblewane polewą cukrową. Na 100 g płatków przypada średnio 5-7 łyżeczek cukru.

Ketchup

Przepyszny, aksamitny sos z soczystych pomidorów. Głównym składnikiem ketchupu nie są jednak pomidory, lecz pulpa pomidorowa z dużą zawartością fruktozy i syropu kukurydzianego. Na 100 g ketchupu przypadają aż 22 g cukru! Oznacza to, że dwie łyżki ketchupu to łyżeczka cukru.

Jogurty owocowe

Jogurty są reklamowane jako zdrowy nabiał z naturalnymi bakteriami wspomagającymi pracę organizmu. Jogurt naturalny zawiera ledwie 4 gramy laktozy czyli naturalnego cukru. W składzie jogurtów owocowych nie znajdziemy jednak zbyt wiele owoców. Jest za to 12 g cukru, aż o 3 g więcej niż w popularnych napojach typu cola. Jogurty owocowe mają zatem więcej cukru niż napoje gazowane w puszkach.

Suszona żurawina

Zdrowy dodatek do koktajli? Niekoniecznie. Zwykle 50 proc. tego produktu stanowi czysty cukier.

Chleb i bułki

Pieczywo jest słodzone? Oczywiście. Jedna bułka kajzerka to 6 g cukru. Ciemny chleb kupowany w sklepie to także nic lepszego. Swój kolor zawdzięcza melasie, słodowi i cukrowi. Lepiej za każdym razem dokładnie sprawdzić skład pieczywa przed zakupem.

Soki i musy owocowe dla dzieci

Dzieci kochają słodycze. Mamy próbują z tym walczyć i wpoić dobre nawyki żywieniowe dając dziecku do szkoły mały owocowy soczek. Okazuje się jednak, że może ukrywać nawet do 5 łyżeczek cukru.

Napoje Izotoniczne

Przeznaczone dla sportowców, mają zwiększać wydajność i dostarczać minerałów. Często zawierają szkodliwy błękit brylantowy, któremu zawdzięczają swój kolor. Podrażnia on układ pokarmowy. Napoje izotoniczne zawierają do 5 g cukru na 100 ml.

Mleko

Mleko kojarzy się jako pozytywny składnik diety. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że mleko krowie pite przez człowieka może przyczynić się do chorób sercowo-naczyniowych, anemii i nowotworów. 100 ml mleka zawiera aż 5 g cukru.

Owoce i fasola w puszce

To niewątpliwie wygodna forma przechowywania warzyw i owoców, gotowych do użycia w każdej chwili. W produktach tych znajdziemy jednak selen, mangan, cynk i miedź, czyli metale ciężkie. Produkty te na 100 g mają 2 łyżeczki cukru. Puszki mają zwykle około 500 g, czyli 10 łyżeczek cukru.

Wniosek jest jeden - czytajmy składy i ograniczajmy spożycie cukru, który jest źródłem wielu chorób. Dbajmy o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Zdrowe przepisy bez cukru

Autor: Karolina Kubicka

Pozostałe wiadomości