Przepis na syrop z czarnego bzu. Dawkowanie i właściwości syropu

Krzew czarnego bzu
Fot: Nickola Beck / gettyimages.com
Domowy syrop z czarnego bzu pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Jest świetny nie tylko podczas przeziębienia. Warto stosować go również profilaktycznie dla podtrzymania odporności organizmu. Sprawdź, jakie inne właściwości i zastosowania ma syrop z czarnego bzu i jak go zrobić.

Czarny bez, nazywany również dzikim, od lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Dużym powodzeniem cieszy się szczególnie syrop z czarnego bzu, stosowany w ramach walki z gorączką i stanami zapalnymi. Jest całkowicie bezpieczny dla dzieci, choć jego gorzki smak nie jest przez zbyt lubiany. Poznaj działanie syropu, sposób jego przygotowania oraz dawkowanie.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Przepis

Przygotowanie syropu z czarnego bzu jest dość proste w warunkach domowych. Można zrobić go na dwa sposoby – z kwiatów lub owoców. Czasem przyrządzany jest także w równych proporcjach z obu części rośliny. Oto dwa podstawowe przepisy na syrop.

Przepis na syrop z czarnego bzu z kwiatów

Składniki:

  • około 50 kwiatostanów czarnego bzu,
    • 800 g cukru,
      • 1 l wody.

        Przygotowanie:

        1. Kwiaty oczyść, zalej wrzątkiem w dużej misce i pozostaw na dobę.
          1. Po tym czasie całość odsącz, przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj cukier.
            1. Gotuj na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia.
              1. Syrop możesz przechowywać w słoiczkach.

                Przepis na syrop z czarnego bzu z owoców

                Składniki:

                • 1 kg owoców,
                  • 500–800 g cukru,
                    • woda.

                      Przygotowanie:

                      1. Umyte owoce przełóż do garnka i wymieszaj z cukrem.
                        1. Zalej wodą – powinna jedynie przykrywać owoce.
                          1. Całość gotuj do momentu puszczenia soków.
                            1. Niepasteryzowany syrop powinien być przechowywany w lodówce nie dłużej niż miesiąc.

                              Właściwości syropu z czarnego bzu

                              Syrop z czarnego bzu ma wiele właściwości leczniczych, które cenione są już od lat. Przygotowuje się go z kwiatów (zbieranych latem, między majem a lipcem) oraz owoców rośliny (zbieranych od września do października). Kwiaty wykazują działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne, owoce z kolei mają właściwości przeczyszczające, odtruwające i przeciwbólowe. Często stosuje się je również jako naturalny środek moczopędny.

                              Syrop z czarnego bzu może być stosowany także w ciąży. Przyszłe mamy często mają osłabioną odporność i znacznie szybciej atakują je choroby, zwłaszcza, jeśli dużo czasu spędzają poza domem, w miejscach publicznych. Systematyczne przyjmowanie syropu lub soku z czarnego bzu korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie. Jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania i lekarz potwierdził, że przyjmowanie czarnego bzu będzie całkowicie bezpieczne dla ciężarnej, można stosować go bez obaw (oczywiście w zalecanych dawkach).

                              Syrop z czarnego bzu - działanie

                              Ze względu na dużą ilość antocyjanów w owocach dzikiego bzu przygotowany z nich syrop jest jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy.

                              Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwzapalne. Jeśli rozcieńczy się go z wodą, świetnie sprawdzi się jako kojący płyn do płukania gardła i jamy ustnej. W takiej formie można wykorzystywać go również do przemywania cery trądzikowej i zmian skórnych.

                              Regularne przyjmowanie syropu przyspiesza zwalczanie przeziębienia. Naturalny lek działa rozgrzewająco i napotnie, dzięki czemu choroba trwa znacznie krócej. Ze względu na to, że syrop pomaga w odkrztuszaniu, zaleca się stosowanie go na kaszel oraz uzupełniająco w leczeniu zapalenia oskrzeli.

                              Owoce i kwiaty czarnego bzu mają właściwości przeczyszczające, dlatego też często są wykorzystywane jako składnik preparatów odchudzających.

                              Syrop z czarnego bzu wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

                              Syrop z czarnego bzu - przeciwwskazania

                              Nie ma żadnych przeciwwskazań do przyjmowania syropów, soków i nalewek z czarnego bzu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można skonsultować ich spożywanie z lekarzem pierwszego kontaktu. Zachowanie odpowiedniej dawki jest kluczowe do prawidłowego działania rośliny na organizm i zapobiega zatruciom oraz skutkom ubocznym.

                              Zatrucie czarnym bzem może powodować szereg objawów, takich jak ogólne osłabienie, problemy z oddychaniem, nudności, biegunka, wymioty oraz silne bóle głowy. W takim przypadku należy natychmiast udać się do przychodni lub szpitala.

                              Nie zaleca się podawania syropu z czarnego bzu niemowlętom. Można podawać go dzieciom powyżej 2 roku życia, warto jednak wcześniej wykluczyć uczulenie na którykolwiek ze składników (zwłaszcza w przypadku produktu kupionego w aptece lub sklepie zielarskim).

                              Dawkowanie syropu z czarnego bzu

                              Zarówno syropy, jak i inne przetwory z czarnego bzu wyróżniają się dość silnym działaniem, trzeba więc zwracać szczególną uwagę na dawki, które się przyjmuje. Codzienna dawka syropu nie powinna przekraczać 4 łyżeczek dla osoby dorosłej i nie więcej niż 2 łyżeczki dla dziecka. Dzieciom, którym przeszkadza cierpki smak, można podawać syrop z czarnego bzu z miodem lub po wcześniejszym wymieszaniu go z herbatą.

                              Ze względu na to, że domowy syrop z czarnego bzu nie jest trudny w przygotowaniu, warto poświęcić trochę czasu i zrobić go samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność pochodzenia składników i jest się świadomym ich jakości.

                              Zobacz film: Czarny bez. Właściwości lecznicze. Źródło: Dzień Dobry TVN.

                              Zobacz także:

                              Autor: Adrian Adamczyk

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości