Odchudzamy wielkanocny stół. Czym zastąpić cukier i majonez?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Święta to czas, w którym nie sposób powstrzymać się od jedzenia, a tradycyjne przysmaki są wyjątkowo kaloryczne. Jak odchudzić wielkanocne dania, by za chwilę zapomnienia nie musieć pokutować przez najbliższe tygodnie? Kilku porad udzieliła nam Małgorzata Różańska, dietetyczka kliniczna. Sprawdź, jakie składniki można zamienić na te z mniejszą liczbą kalorii.

Odchudzanie w Wielkanoc

Na rozpoczynanie redukcji masy ciała święta rzeczywiście nie są najlepszym momentem. Warto też pamiętać, że jeśli zwykle odżywiamy się smacznie, nie stosujemy restrykcyjnych diet i mamy zdrową relację z jedzeniem, to nie ma powodów, by na jedzenie rzucać się właśnie w święta. Słuchajmy na co dzień, a w święta szczególnie, potrzeb swojego organizmu. Jedzmy powoli, a poczujemy, czy jesteśmy już nasyceni. To pozwoli nie dopuścić do niestrawności i słabego samopoczucia z powodu objedzenia.

- Pamiętajmy, że są to święta, więc smak powinien pozostać ten sam - podkreśla Małgorzata Różańska. - Musi być to dobre, ale odchudzenie potraw jest możliwe. Weźmy choćby sałatkę jarzynową. 100-gramowa porcja bez majonezu to 50-60 kcal. Jedna łyżeczka majonezu to ok. 66 kcal. Znam osoby, które dodają go bardzo dużo i w ten sposób, przy dwóch czubatych łyżkach, możemy uzyskać 460 kcal.

Najprostszym sposobem na odchudzenie królowej świątecznego stołu jest przygotowanie sosu majonezowo-jogurtowego. Składniki mieszamy w proporcji 1:1. Gdy łyżkę majonezu zastąpimy łyżką jogurtu, to zamiast 470 kcal sałatka będzie dostarczać ok. 270 kcal, czyli 200 kcal mniej w jednej porcji.

Ciasta bez cukru

Nie tylko tłuszcze wypowiadają świąteczną wojnę zdrowej sylwetce. Warto również przyjrzeć się ilości cukru, który z powodzeniem można zastąpić słodzikiem.

- Każdą szklankę możemy zastąpić erytrytolem - radzi dietetyczka. - To jest taki słodzik, który wspaniale nadaje się do pieczenia. Jest o tyle dobry, że nie podnosi w ogóle poziomu cukru we krwi, więc jest świetnym rozwiązaniem dla diabetyków. Szklanka cukru to ok. 800 kcal, a taka sama objętość erytrytolu nie ma żadnych kalorii - zaznacza nasza rozmówczyni.

Koniecznie zobacz wideo i poznaj pozostałe sposoby na odchudzenie świątecznych potraw.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości