Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?

Jagody acai
Fot. Coline Ali-Belhadj / EyeEm / Getty Images
Jagody acai zasłynęły głównie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, dzięki którym wykazują zdolności do spowalniania procesów starzenia organizmu. Jednak to nie jedyne, co mogą zaoferować te egzotyczne owoce.
  • Pochodzenie i właściwości jagód acai
    • Jaką formę jagód acai wybrać – sok, tabletki, suszone owoce
      • Jagody acai w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

        Zobacz też: 

        Schudła 27 kilogramów w zgodzie ze swoją naturą! Oto dieta polecana przez Szaciłłów

        Owoce acai można przyjmować w różnej postaci, w tym suszonych owoców, tabletek, kapsułek, proszku bądź pozyskanego z nich soku. Skąd pochodzą jagody acai i jakie jeszcze właściwości sprawiają, że ich spożywanie jest tak korzystne dla organizmu?

        Pochodzenie i właściwości jagód acai

        Jagody acai w naturze występują w lasach Ameryki Południowej . Nazywane bywają także jagodami palmy brazylijskiej. To właśnie plemiona zamieszkujące dżunglę amazońską odkryły niesamowite właściwości tej rośliny. Stosowały one owoce acai m.in. do leczenia wrzodów, zbijania gorączki oraz w przypadku biegunek.

        Obecnie owoce te cenione są szczególnie ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów , pozwalających spowolnić procesy starzenia organizmu, a nawet wspomagających profilaktykę antynowotworową. Owoc ten jest również bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega–6 i omega–9, zmniejszające stężenie cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu chronią organizm przed chorobami układu krwionośnego, w tym przed miażdżycą.

        Kolejnym ważnym składnikiem jagód jest błonnik. On także bierze udział w procesie wchłaniania tłuszczów, zmniejszając przyswajanie tych niekorzystnych dla organizmu, a także usprawnia metabolizm oraz procesy trawienne. Pomimo tych właściwości wielu ekspertów nie poleca częstego spożywania jagód acai osobom na diecie odchudzającej . Owoce te są bowiem dość kaloryczne, zaledwie 100 g produktu ma bowiem ok. 80 kcal. Jedynie stosowane w niewielkich ilościach mogą zatem wspomóc utratę zbędnych kilogramów. Ograniczanie ich spożycia chroni również przed wystąpieniem nieprzyjemnych skutków ubocznych, w tym wzdęć, biegunki oraz innych kłopotów ze strony układu pokarmowego.

        W jagodach acai znajduje się również wiele cennych witamin, w tym:

        • A – odpowiada za prawidłowe widzenie, wpływa na właściwe funkcjonowanie błon komórkowych,
          • C – wspomaga pracę układu krążenia, poprawia odporność,
            • E – reguluje krzepliwość krwi, wpływa na utrzymanie właściwej przepuszczalności błon komórkowych,
              • z grupy B – pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego, biorą udział w syntezie hormonów w organizmie.

                Jaką formę jagód acai wybrać – sok, tabletki, suszone owoce

                Jagody acai dostępne są na rynku w różnych formach. Najpopularniejszą są zdecydowanie suszone owoce , które można dodać do musli z mlekiem, jogurtu, owsianki czy zdrowych deserów. Na rynku można znaleźć również mrożone owoce, jednak nie są one łatwo dostępne w Polsce.

                Zobacz film: Dieta naszych przodków, czyli raw food, źródło: Dzień Dobry TVN

                Inną możliwością jest picie soku pozyskiwanego z tego owocu. Wystarczy zaledwie 50 ml dziennie, aby odczuć jego zbawienne działanie na organizm. Można pić go samodzielnie lub np. dodawać do koktajli. Sok z jagód acai najłatwiej dostać w sklepach ze zdrową żywnością.

                Kolejną formą, w jakiej sprzedawane są owoce acai, jest proszek. Nie zaleca się go do samodzielnego jedzenia, jednak doskonale sprawdza się w przygotowaniu różnych dań, nawet tych obiadowych, np. naleśników.

                Zobacz też: Które leki na odchudzanie naprawdę działają?

                Najprostszym sposobem na dostarczenie organizmowi wszelkich korzystnych substancji zawartych w tych owocach jest wybór tabletek bądź kapsułek zawierających ekstrakt z jagód. Ważne jest jednak, aby nie przekraczać zalecanej przez producenta dawki preparatu.

                Na bazie jagód acai produkowany jest również olej. Ten specyfik stosowany jest przede wszystkim w celach kosmetycznych.

                Jagody acai w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

                Ekstrakt bądź olej z jagód acai zyskał również popularność jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, szczególnie dojrzałej, zniszczonej, naczynkowej i ze skłonnością do trądziku. Główną przyczyną są jego właściwości antyoksydacyjne, jednak to nie jedyny powód, dla którego producenci kosmetyków sięgnęli właśnie po tę roślinę. Jagody acai wykazują również działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne , dzięki czemu doskonale radzą sobie m.in. ze zmianami trądzikowymi. Jest to zasługą przede wszystkim zawartych w owocach flawonoidów.

                Należące do tej grupy substancji antocyjany pomagają także uszczelnić naczynia krwionośne oraz wyrównać koloryt cery.

                Skórze suchej i dojrzałej szczególnie przysłuży się olej z jagód acai. Ze względu na konsystencję, najlepiej stosować go na noc, np. dodając do gotowych kosmetyków lub wcierając samodzielnie w skórę. Na jego bazie można również stworzyć odżywczą maseczkę, dodając do niego wybraną glinkę bądź algi oraz hydrolat.

                Olej z owoców acai można stosować także na włosy. Nada im miękkości, blasku i elastyczności, a wcierany w skórę głowy wzmocni je i wspomoże ich wzrost.

                Jagody acai to doskonały suplement diety , dodatek do rozmaitych dań, a także skuteczny składnik wielu kosmetyków. Warto wypróbować go w choć jednej z tych ról, by przekonać się o jego cudownym działaniu.

                Więcej: Dieta doktora Mosleya 5:2 naprawdę działa. Dzięki niej schudł bez efektu jojo!

                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości