Diety i odchudzanie

Czym się sugerować, wybierając dietę pudełkową?

Diety i odchudzanie

Catering dietetyczny (czyli dieta pudełkowa) zyskuje na popularności, odpowiadając na wiele problemów współczesnego społeczeństwa. Chętnie korzystają z niego nie tylko osoby, które żyją w ciągłym biegu, ale również klienci, którzy chcą mieć więcej czasu dla rodziny lub na rozwój osobisty. Wizja codziennie dostarczanych pudełek, które sprawiają, że zaczniesz żywić się zdrowiej, regularniej i odpowiedzialnej brzmi niezwykle kusząco. Nic więc dziwnego, że firmy oferujące swoje usługi wyrastają jak grzyby po deszczu, prześcigając się w promocjach, dostępnych pakietach i aromatycznych daniach.

Tylko czy możliwe jest połączenie doskonałego smaku, wytycznych otrzymanych od lekarza i zbilansowanych składników odżywczych, które zadbają o Twoje zdrowie i samopoczucie? Czym sugerować się, podczas wybierania idealnego cateringu dla siebie i swojej rodziny?

Najniższa cena = najlepsza oferta? Niekoniecznie!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile musiałbyś wydać na indywidualne konsultacje z dietetykiem, a także zatrudnienie na stałe pomocy domowej i kucharza? Ceny za usługi oczywiście uzależnione są od miejscowości i zakresu działań, ale indywidualnie tworzony jadłospis i regularne wizyty u dietetyka wynieść mogą nawet kilkaset złotych miesięcznie. Co więcej - wykupienie tych usług to zaledwie pierwszy krok do sukcesu, bowiem przygotowanie i zrealizowanie planu spoczywa całkowicie na Twoich barkach. Zakupy, gotowanie, pilnowanie posiłków - tylko z założenia zadanie to wydaje się być proste. Gdy przeanalizuje się zwyczaje żywieniowe Polaków - np. w oparciu o raport „Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej” - okaże się, że nawet 56% mężczyzn i 45% kobiet przyznaje się do nieregularnego sposobu żywienia. Problemem jest nie tylko niezbędny czas do przygotowywania posiłków, ale także nieodpowiednia organizacja pracy i brak wiedzy w zakresie tworzenia zbilansowanych posiłków. 

Dzięki korzystaniu z cateringu - takiego jak np. Pyszna Fabryka z Łodzi - zyskujesz pomocną dłoń, dzięki której:

  • Nie musisz wyliczać wartości odżywczych w posiłkach, a i tak dostarczasz swojemu organizmowi wszystko, co niezbędne.
  • Nie szukasz przepisów, nie robisz list zakupów ani samych zakupów, a potem nie spędzasz mnóstwa czasu na gotowanie i sprzątanie.

Założenie cateringu jest proste - dietetyk dopracuje posiłki pod względem kaloryczności, a także zawartości białka, węglowodanów, tłuszczów, minerałów i witamin, a kucharz sprawi, że zjesz je z prawdziwą przyjemnością. 

Nie jest więc tajemnicą, że zatrudnienie prawdziwych specjalistów wymaga sporych nakładów finansowych, dlatego wybierając podejrzanie tanią firmę cateringową najprawdopodobniej otrzymasz dietę niskiej jakości, a cel, który sobie obrałeś oddali się…

Wegetarianizm i diety specjalne a dieta pudełkowa

Styl żywienia często powstaje na bazie osobistych przekonań i preferencji smakowych. Według badania Panelu Ariadna z 2019 r. nawet ponad 9% Polaków rezygnuje całkowicie ze spożywania mięsa. Podobny odsetek konsumentów nie je glutenu, m.in. ze względów zdrowotnych (dyktowanych przez choroby autoimmunologiczne). Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” kolejne 6% Polaków przeszło na weganizm. Łącznie daje to nam wartość ponad 3 mln konsumentów, spożywających dietę eliminacyjną. 

Przygotowywanie posiłków bez produktów pochodzenia zwierzęcego, lub pozbawionych białka - gluteniny i gliadyny - to duże wyzwanie. Mówiąc wyzwanie mamy na myśli nie tylko koszty, ale także umiejętności kulinarne oraz wiedzę medyczną. Ostatecznie menu powinno nie tylko ograniczać dany składnik, ale także dostarczać alternatyw i zamienników, które uzupełnią niedobory.

Nie sztuką jest więc odłożyć na bok tak dużą grupę produktów, licząc, że nasz organizm sam poradzi sobie z ich brakiem. Bardzo często wynikiem niewłaściwych zmian (a dokładnie - nieodpowiednio wprowadzonych zmian) żywieniowych jest anemia, niedokrwistość wywołana brakiem witaminy B12, apatia, osłabienie, drżenie mięśni (często na skutek niedoboru magnezu). 

Dlatego też doskonałym sposobem na budowanie nowych nawyków żywieniowych jest zakupienie cateringu dietetycznego, który proponuje pakiety eliminacyjne. Tak oto w Pysznej Fabryce znajduje się menu:

  • wegetariańskie,
  • wegetariańskie z rybą (czyli pescowegetariańskie lub fleksiteriańskie),  wegańskie, 
  • które bazuje nie tylko na odrzuceniu określonych grup produktów, ale także - który dba o odpowiedni balans posiłków,
  • dostarczających niezbędnych minerałów i witamin.

Inne diety, które wymagają wyjątkowego podejścia, to diety specjalistyczne (nie zdrowotne), które również dostępne są w ofercie Pysznej Fabryki. Wśród nich można wymienić:

  • dietę ketogeniczną,
  • paleo,
  • lekkostrawną,
  • dla sportowców.

Komponowanie tego rodzaju jadłospisów wymaga sporej wiedzy i kreatywności. Jeśli więc na co dzień przestrzegasz założeń którejś z nich, musisz wybrać dobry catering dietetyczny. Jak sprawdzić, czy spełnia on Twoje wymagania? Możesz zapytać o przykładowy jadłospis, np. na jeden dzień. 

Dieta pudełkowa i kwestie zdrowotne

Oprócz ideologicznego podejścia do menu, niezwykle ważne jest nasze zdrowie. Rosnąca świadomość konsumencka powoduje, że coraz większa uwagę zwracamy na składy produktów, a także alergeny, które mogą przyczyniać się do problemów hormonalnych, pokarmowych lub skórnych. Wraz z nimi idą także schorzenia w obrębie endokrynologii, immunologii, a także zaburzeń odżywiania, które prowadzić mogą do np. nadwagi. Statystyki wskazują, że nawet 4-5% osób dorosłych cierpi na alergie pokarmowe, a 58% Polaków choruje na chorobę otyłościową lub nadwagę.

Dobry catering dietetyczny na pewno zaoferuje swoim klientom menu:

  • bez laktozy,
  • bez glutenu,
  • odchudzające,
  • dla diabetyków,
  • dla chorych na Hashimoto.

W tym przypadku również warto sprawdzić, czy menu układa wykwalifikowany dietetyk. Firma zatrudniająca specjalistę na pewno będzie się chciała tym pochwalić. Jeśli na pytanie: „Kto komponuje posiłki dla pacjentów z celiakią/nietolerancją laktozy/cukrzycą/Hashimoto?” pracownik cateringu robi wielkie oczy albo udziela Ci wymijających odpowiedzi, powinna zapalić Ci się lampka ostrzegawcza. Nigdy nie ryzykuj swoim zdrowiem.

Czy menu pudełkowe nie jest nudne?

Nie warto inwestować w menu pudełkowe, które jest nudne. Wtedy nawet najzdrowsze posiłki są utrapieniem! Tak naprawdę wystarczy kilka produktów, aby ułożyć zbilansowany i pełnowartościowy jadłospis, ale zastanów się, czy chcesz co drugi dzień dostawać na obiad kurczaka z brokułami i ryżem?

Catering dietetyczny nie może zatrudniać jedynie dietetyka, bo… nie wszyscy dietetycy umieją gotować i mają wyobraźnię smakową! Na stronie firmy oferującej dietę pudełkową na pewno powinny znaleźć się informacje, skąd czerpią inspiracje kucharze. Im więcej stylów kulinarnych znają, tym lepiej.

Jak czytamy w raportach - np. "Polska na widelcu, czyli zwyczaje żywieniowe Polaków 2016" - Polacy coraz chętniej testują nowe smaki i eksperymentują z obcą im dotychczas kuchnią. Na czele, oprócz kuchni Polskiej (60%) króluje kuchnia włoska i grecka. Wniosek jest więc taki, że obok klasycznych, regionalnych potraw, chętnie szukamy inspiracji poza granicami kraju. Nic więc tak nie pobudza naszych kubków smakowych i kreatywności, jak catering, który zaskakuje połączeniami smakowymi i intensywnymi przyprawami. 

Wybierając więc catering upewnij się, że oferowane dania będą idealnym połączeniem klasycznej, tradycyjnej kuchni, jak i nowych smaków, które zainspirują Cię do dalszych, kulinarnych poczynań. 

Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

Pozostałe wiadomości