„Chciałabym przytyć”, czyli problematyczna szczupłość

Na przestrzeni lat powstało niezliczenie wiele diet, które różnymi sposobami mają pomóc nam pozbyć się zbędnych kilogramów. Co zrobić, gdy chcemy nie schudnąć, a… przytyć? Na to pytanie i na wiele innych odpowiedziały: Michalina Zagórska, Monika Dreger i Anna Radowicka.

Dieta cud

Niektóre sposoby na odchudzanie są nie tylko popularne, ale wręcz kultowe. Nie można tego samego powiedzieć o dietach, które zamiast zmniejszyć, mają za zadanie zwiększyć masę ciała. Jaki jest tego powód?

Łatwiej jest powiedzieć osobie szczupłej, że jest chuda, wygląda jak patyk, żeby coś zjadła, aniżeli osobie otyłej, że jest gruba, że powinna schudnąć – powiedziała bohaterka programu.

Jak wyjaśniła dietetyczka Anna Radowicka, zdrowe przybieranie na wadze, to kwestia bardzo indywidualna. Należy do niej podejść bardzo ostrożnie - zadać pacjentowi wiele pytań, żeby odpowiednio i skutecznie zbilansować jego dietę.

Do głównych powodów szczupłości należą choroby układu pokarmowego, na przykład niestwierdzona celiakia, lub choroba Leśniowskiego-Crohna związana z wszelkimi zaburzeniami przyswajalności składników pokarmowych.

Nie jest sztuką jeść dużo. Chodzi o gęstość odżywczą produktu. Trzeba wiedzieć ile potrzeba węglowodanów, ile białka, jakiego rodzaju i jak zwiększyć te wartości – zauważyła dietetyczka - Jeżeli chodzi o kwestie genetyczne, jest to związane z gorszą przyswajalnością pewnej grupy makroskładników, czyli na przykład tłuszczy i węglowodanów.

Zobacz też:

Klaudia El Dursi: "Szybki jest ten show-biznes". Jak mama top modelka radzi sobie po Top Model?

Depresja to choroba śmiertelna. Jak odróżnić smutek od depresji?

Poszła do więzienia za kłamstwo w CV. Co na ten temat mówią polskie przepisy?

Autor: Agata Polak

Źródło zdjęcia głównego: David Malan/Gettyimages

podziel się:

Pozostałe wiadomości