Zdrowie

Dieta garstkowa. Jak jeść pełnymi garściami i nie przytyć?

Zdrowie

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
wylecz.to
fstop123/Getty ImagesDieta garstkowa, czyli jak jeść pełnymi garściami i nie przytyć

W diecie garstkowej główną metodą odważania produktów jest nasza własna dłoń. Tyle, ile się mieści w garści, tyle jemy. Sprawdź, jak schudnąć dzięki tej diecie i jak komponować swój jadłospis. 

Głównym zadaniem diety garstkowej jest obniżenie kaloryczności spożywanych posiłków poprzez zmniejszenie ich. Kluczowe jest jednak komponowanie posiłków tak, aby nie doprowadzić do spowolnienia metabolizmu przez zbyt niską ilość spożywanych kalorii. 

Na czym polega dieta garstkowa?

Dieta garstkowa w założeniu jest dietą odchudzającą, jej dzienna maksymalna podaż to około 1500 kcal. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób niewysokich i z niskim zapotrzebowaniem energetycznym, zarówno kiedy chcą schudnąć, jak i utrzymać odpowiednią wagę.

Zobacz wideo: Jak rozpoznać świeżą żywność

Jak rozpoznać świeżą żywność?
Jak rozpoznać świeżą żywność?
Dzień Dobry TVN

W tego typu odżywianiu stawia się na spożywanie 5 posiłków dziennie o niewielkiej kaloryczności, gdyż każde danie powinno mieć maksymalnie 300 kcal. Głównym składnikiem tej metody odżywiania są węglowodany, czyli warzywa, owoce, kasze czy pieczywo - powinny one wynosić 50-60% wszystkich posiłków. Zdecydowaną większość cukrów pozyskuje się tutaj z węglowodanów złożonych, czyli ryżu, kasz, chleba, tylko 200 kcal powinno pochodzić z cukrów prostych, czyli owoców. 15-20% diety powinno stanowić białko o niskiej zawartości tłuszczu, a więc chude mięsa oraz pochodzenia roślinnego.

Dzięki metodzie garstkowania, czyli odmierzania produktów za pomocą garści, ma się możliwość ograniczenia wielkości posiłków, ilości spożywanych kalorii, a jednocześnie nauczenia się zdrowego odżywiania.

Dla kogo dieta garstkowa? Jakie są przeciwwskazania?

Dieta garstkowa jest dobrym rozwiązaniem dla osób, których całkowita przemiana materii jest stosunkowo niska, np. 1600-1300 kcal. Takie niskie zapotrzebowanie dotyczy przede wszystkim niskich kobiet, osób starszych ze zwolnionym metabolizmem, osób chorych, które nie mają możliwości podjęcia aktywności fizycznej. Takie odżywianie sprawdzi się również u tych, których całkowita przemiana materii wynosi 1600-1800 kcal i chcą schudnąć.

Przeciwwskazaniem do stosowania tej diety jest wysokie zapotrzebowanie energetyczne, ponieważ zbyt niska podaż może doprowadzić do spowolnienia metabolizmu oraz nadmiernego, niezdrowego chudnięcia, a w efekcie niedoborów.

Jak komponować posiłki na diecie garstkowej?

W założeniu tej diety na jeden posiłek powinny składać się trzy garści. Każda pojedyńcza garść powinna zawierać:

  1. 1węglowodany złożone, jak np. kasza, ryż, pieczywo, płatki owsiane itd.,
  2. 2węglowodanów prostych, jak np. marchwi, kapusty, ogórków, jabłek, truskawek itp.,
  3. 3białka, czyli jaj, ryb, białego sera, ciecierzycy lub mięsa o niskiej zawartości tłuszczu.

Na początek, aby zrozumieć, ile pokarmu potrzebuje nasz organizm można wszystko ważyć i liczyć. Dzięki temu, można nauczyć się, jak bilansować sobie kalorycznie posiłki. Warto też pamiętać, że warzywa są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo zdrowe, bogate w błonnik i witaminy. Chociaż zgodnie z dietą garstkową nie wolno podjadać między posiłkami, to dodatkowa marchewka, która ma około 15-20 kcal, nie zaszkodzi. Lepiej zjeść warzywo lub owoc niż batonika.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: wylecz.to

Źródło zdjęcia głównego: fstop123/Getty Images

Pozostałe wiadomości