Karp w roli głównej i inne wigilijne potrawy według Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.

Karp smażony z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi

Składniki na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą:

  • 1 kg filet z karpia
    • sól, pieprz czarny
      • koperek
        • 6 łyżek bułka tarta
          • 2 łyżeczki mąka pszenna
            • masło klarowane do smażenia
              • kawałek czerwonej kapusty
                • 100g cukier
                  • 100ml woda
                    • 100ml woda
                      • 6 szt ziemniak duży
                        • skrobia ziemniaczana
                          • natka pietruszki

                            Jak przyrządzić karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą

                            Karpia oprószamy pieprzem i odstawiamy. Ziemniaki 4 szt. ścieramy na drobnej tarce masę wykładamy na sitko i odcedzamy. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię z dna miski przekładamy z powrotem do ziemniaków. 2 pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki łączymy, dodajemy przesmażoną cebulę, grzyby suszone, natkę pietruszki, sól, pieprz czarny do smaku. W razie potrzeby dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Formujemy małe pyzy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i skrobi ziemniaczanej.

                            Wodę, cukier, ocet łączymy razem i taką marynatą zalewamy poszatkowaną kapustę. Kiedy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy masło, karpia solimy, mąkę łączymy z bułką tartą, koperkiem i solą. W takiej panierce obtaczamy delikatnie filety z karpia i smażymy tuż przed podaniem od strony skóry 4 minuty i przekładamy na drugą stronę. Odcedzamy na ręczniku z tłuszczu.

                            Zupa grzybowa postna wigilijna z sokiem z kiszonych ogórków

                            Składniki na zupę grzybową postną wigilijną:

                            • 100g grzyby suszone
                              • 1 włoszczyzna
                                • 2szt cebula
                                  • 300ml sok z kiszonych ogórków
                                    • natka pietruszki, koper
                                      • ziele angielskie, liść laurowy
                                        • pieprz czarny, sól
                                          • kminek mielony, cząber
                                            • 400g karp filet
                                              • 10 szt. ziemniak
                                                • 1 łyżka masła

                                                  Jak przyrządzić zupę grzybową postną wigilijną

                                                  Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, warzywa wyjmujemy, możemy je przeznaczyć na sałatkę, a do wywaru dodajemy grzyby suszone. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, grzyby powoli miękną, oddają w tym czasie swój aromat i kolor.

                                                  Po tym czasie raz jeszcze wszystko razem zagotowujemy, dodajemy sok z kiszonych ogórków. Doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną bardzo drobno i wysmażoną na mocno złoty kolor. Karpia smażymy tak jak w przepisie poprzednim, ziemniaki gotujemy, ubijamy łącząc z masłem i koperkiem.

                                                  Przedwojenny tort orzechowy

                                                  Składniki na przedwojenny tort orzechowy:

                                                  • 500g orzechy mielone
                                                    • 400g cukier drobny
                                                      • 20szt żółtka
                                                        • 14szt białka
                                                          • 6 łyżek bułka tarta
                                                            • 2 łyżeczki proszek do pieczenia

                                                              Jak przyrządzić przedwojenny tort orzechowy

                                                              Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w trakcie dodajemy cukier i nie przerywamy ubijania. Kiedy tylko białka będą niczym beza, dodajemy żółtka i ubijamy razem. Orzechy mielimy, łączymy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortowiny, czas pieczenia 40 minut, temperatura 180 stopni.

                                                              • 1l mleko
                                                                • 12 żółtek
                                                                  • 1og cukier
                                                                    • 2 szt. cukier wanilinowy
                                                                      • 8 łyżek mąka krupczatka
                                                                        • 200g masło
                                                                          • 2 szt. czekolada gorzka
                                                                            • 100ml rum

                                                                              Żółtka mieszamy z 1 szklanką mleka oraz mąką, pozostałe zagotowujemy z masłem i cukrami. Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę, wlewamy żółtka z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, aż powstanie nam aksamitny budyń. Upieczony biszkopt nasączamy, przekładamy masą. wstawiamy do lodówki do stężenia.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Luiza Bebłot

                                                                              Źródło: Andrzej Polan

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości