powrót do listy

Zdrowa sałatka z rukolą i szynką

5 porcji zdrowiaKuchnia
piątek, 20 czerwca 2014
Kuchnia 5 porcji zdrowia Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolę odgrywały warzywa i owoce: sałatkę ze szczawiem i fetą, sałatkę z rukolą i szynką, szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz buraka czerwonego z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką.

KUPS
KUPS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka ze szczawiem i fetą

Składniki:
1 op. sera feta   
100 g świeżego szczawiu
100 g świeżego szpinaku
1 pęczek botwinki
3 szt. pomidorów    
100 ml oleju    
ocet winny jabłkowy
1 łyżeczka musztardy dijon
sól
pieprz
cebula dymka

Przygotowanie:
Szczaw dokładnie myjemy, rwiemy na kawałki i posypujemy solą. Odstawiamy, aby puścił sok. Szpinak, botwinkę dokładnie myjemy. Szczaw łączymy z pokrojoną fetą i mieszamy. Z oleju, octu winnego, musztardy, miodu przygotowujemy sos. Łączymy z listkami warzyw. Na liściach szpinaku i botwinki układamy porcję fety ze szczawiem, dodajemy pomidory, posypujemy cebulą dymką.

Sałatka z rukolą i szynką

Składniki:
1 op. rukoli
100 g plastrów suszonej szynki
200 g truskawek
1 op. pomidorów koktajlowych
50 g orzechów piniowych
100 ml oleju
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
cukier

Przygotowanie:
Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Szynkę układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku na chipsy. Pomidory wstawiamy również do piekarnika i chwile pieczemy. Orzeszki piniowe smażymy na patelni na lekko złoty kolor. Na rukoli układamy chipsy z szynki, pieczone pomidorki, posypujemy orzeszkami pini. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i octem balsamicznym.

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
sól,
pieprz,
2 łyżki bułki tartej
100 g suszonych śliwek
boczek
1 op. ciasta francuskiego
1 op. boczku wędzonego w plastrach
sól gruboziarnista
jajko do smarowania
100 g wędzonych plastrów boczku
1 szt. sałaty lodowej

Przygotowanie:
Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy śliwki, obtaczamy w mięsie i owijamy plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.  Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:
500 g młodych małych ziemniaków
1 pęczek rzodkiewki
1 szt. kalarepki
1 pęczek cebuli dymki
pietruszka
koperek,
200 ml gęstego kremowego jogurtu
sok z cytryny
sól
pieprz,
musztarda rosyjska
liście laurowe

Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i nieobrane gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i liści laurowych. Studzimy. Rzodkiewki kroimy w plastry, kalarepkę w zapałki. Jeszcze kroimy cebulę dymkę, pietruszkę i koperek. Jogurt łączymy z musztarda, pieprzem i solą. Wszystkie składniki łączymy i gotowe.

Burak czerwony z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką

Składniki:
200 g wiśni/truskawek
4 szt. młodych buraków
200 g sera ricotta
1 szt. sałaty fryzjerskiej
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:
Buraki pieczemy w piekarniku i łączymy z wiśniami, dodajemy musztardę, sok z cytryny, olej, szczyptę soli i pieprz. Burak układamy na sałacie z ricottą, dekorujemy truskawkami i rzodkiewką.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość347,

Ale głupoty sponsorowane przez producentów soków, potentatów takich jak Tymbark, Hortex i inni. Szkoda, że dzisiaj bezkarnie można kupić świadomość klienta. A sponsorzy zewnętrzni jak ARR pomagają bogatym a nie małym przetwórniom, które produkują lepiej, zdrowiej, ale nie mają siły przebicia, bo nie mają znajomości u decydentów.
... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Bezpieczeństwo uchodźcy ważniejsze niż bezpieczeństwo narodowe?

      Polska cebula lekiem na malarię?

      Kryminolog: "Nieletnich się wychowuje, nie każe."

      Julia z "Projekt Lady". W jej życiu zaszły ogromne zmiany

      tvnpix