Zboże w kuchni. Halava i tartinki

Maciej Szaciłło, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował halavę, tartinki ze szpinakiem i fetą, sałatkę z makaronu z grillowanymi warzywami oraz owoce pod kruszonką. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!

HALAVA

Składniki:

100 g masła

1/2 szklanki kaszy manny pszennej

1/2 szklanki rodzynek

100 g daktyli

500 ml wrzącej wody

skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Na rozpuszczone masło wsypujemy kaszę i prażymy na małym gazie przez 15 min cały czas mieszając. Dodajemy poszatkowane daktyle i prażymy jeszcze chwilę. Do wrzątku dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość wlewamy do uprażonej kaszy i mieszamy, aby nie powstały grudki. Halavę gotujemy jeszcze około 5 min na małym gazie, aż ziarenka kaszy wchłoną większość płynu. Masę przekładamy na płaską blachę. Wyrównujemy powierzchnię tak żeby utworzyła się warstwa grubości 2 cm. Czekamy aż ostygnie i kroimy w kostkę.

TARTINKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Skladniki:

ciasto:

90 g masła

1 łyżka oleju

3 łyżki wody

2 szczypty soli

150 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)

nadzienie:

4 łyżki oliwy

drobno posiekany ząbek czosnku

200 g liści młodego szpinaku

1/2 szklanki śmietanki 30%

100 g twardej fety

2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Do żaroodpornej miski wkładamy masło. Dodajemy olej, wodę i sól. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. Gdy masło się roztopi i lekko zbrązowieje wyjmujemy z piekarnika i dodajemy mąkę. Mieszamy łyżką, aż powstanie kulka ciasta. Ciasto dzielimy na małe kulki i wyciskamy nimi małe foremki. Tartinki pieczemy w temperaturze 200 st. na jasnozłoty kolor. Farsz: na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, śmietankę i dusimy około 10 minut aż szpinak stanie się miękki. Dodajemy fetę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Upieczone tartinki wypełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.

SAŁATKA Z MAKARONU Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Składniki:

100 g makaronu typu świderki, małe muszelki, albo kokardki

1 bakłażan pokrojony w kostkę

2 małe cukinie pokrojone w kostkę

2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

3/4 szklanki suszonych pomidorów z zalewy

1 łyżka kaparów (drobno poszatkowanych)

oliwa

ocet balsamiczny

świeże oregano

sól

pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Warzywa kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 25 minut. Makaron łączymy z warzywami, poszatkowanymi, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą, octem, solą, pieprzem i świeżym oregano.

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Składniki:

3 jabłka pokrojone w kostkę

3 banany pokrojone w plasterki

łyżeczka cynamonu

masło do wysmarowania formy

kruszonka:

150 g masła

2 szklanki mąki krupczatki

pół szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Owoce układamy w wysmarowanej masłem formie i posypujemy cynamonem. Masło kroimy w kostkę, szatkujemy nożem z cukrem aż utworzy się kruszonka. Możemy też wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym. Owoce posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st około 30 min na złotobrązowy kolor.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości