Z imbirem: wołowina, zupa dyniowa i ciasto gruszkowe

Nudności, przeziębienie, choroba lokomocyjna... imbir jest dobry w zasadzie na każdą dolegliwość. Doskonale sprawdza się również w kuchni. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski użył sproszkowanej wersji tej przyprawy do przygotowania: ciasta imbirowego z gruszkami, orzechów włoskich w imbirowym karmelu, wołowiny z marchewkowo-imbirowym sosem oraz imbirowej zupa dyniowo-gruszkowej.

Imbirowa zupa dyniowo-gruszkowa

Składniki:

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

700 g miąższu dyni piżmowej

3 gruszki

2 łyżeczki imbiru Kamis

1,5 litra wywaru warzywnego

50 g orzechów nerkowca

Sól i pieprz

Kilka łyżek sezamu

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie.

Dodać pokrojoną dynię w kostkę, wydrążone i pokrojone gruszki i curry.

Podsmażyć przez kilka minut.

Dodać posiekane orzechy nerkowca, zalać wywarem i gotować aż dynia i gruszki będą miękkie.

Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.

Na suchej patelni podprażyć sezam.

Posypać zupę.

Wołowina z marchewkowo-imbirowym sosem

Składniki:

Wołowina

1 kg karkówki wołowej

2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków

Sól i pieprz

2 łyżki sosu sojowego

4 marchewki

1 łyżeczka imbiru Kamis

Oliwa

1 duża sałata rzymska lub 2-3 małe

Sos imbirowo-marchewkowy

1 starta na tarce marchewka

100 ml oleju sezamowego (ewentualnie z pestek winogron)

3 łyżki jasnego octu np. jabłkowego

2 łyżki miodu

2 łyżki pasty miso - opcjonalnie

2 łyżeczki imbiru Kamis

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę przyprawić solą i pieprzem.

Następnie obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor.

Natrzeć przyprawą pięciu smaków.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i piec przez 2 godziny.

W tym czasie obrać i pokroić w plasterki marchewki.

Skropić oliwą z oliwek i przyprawić imbirem, solą i pieprzem.

Wstawić do piekarnika na ostatnie 40 minut pieczenia mięsa.

W tym czasie zmiksować wszystkie składniki na sos.

Doprawić solą i pieprzem.

Umyć i podzielić na mniejsze kawałki sałatę. Ułożyć na niej marchewki i pokrojoną w plastry wołowinę. Całość polać sosem.

Orzechy włoskie w imbirowym karmelu

Składniki:

500 g orzechów włoskich

200 g cukru

2 łyżeczki imbiru Kamis

0,5 łyżeczki cynamonu

2 szczypty pieprzu

0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia.

Cukier wysypać na dużą patelnię i dodać łyżkę wody.

Podgrzewać nie mieszając na delikatnym ogniu aż cukier zacznie płynąć.

W tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy.

Gdy cukier będzie lejący dodać przyprawy.

Szybko wymieszać a następnie dodać orzechy.

Dokładnie wymieszać i równo rozłożyć na przygotowanej blasze.

Zostawić do ostygnięcia.

Ciasto imbirowe z gruszkami

Składniki:

Gruszki

4 gruszki

3-4 łyżki cukru

1 kawałek cynamonu

Kilka torebek nasiennych kardamonu

Woda

100 ml koniaku - opcjonalnie

Ciasto

200 g masła

150 g ciemnego cukru dark muscovado

3 jajka

3 łyżeczki imbiru Kamis

1 łyżeczka cynamonu

350 g mąki pszennej tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Szczypta soli

120 ml jogurtu

Przygotowanie:

Obrać gruszki w całości.

Włożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i kardamon.

Zalać wodą i gotować aż gruszki będą miękkie lecz ciągle jędrne.

Wyjąć gruszki i odstawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Podłużną foremkę do pieczenia wysmarować masłem.

Zmiksować masło z cukrem aż będzie puszyste.

Dodając po jednym jajku.

Pod koniec dodać imbir i cynamon.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać.

Na końcu dodać jogurt i wymieszać.

Przelać masę do foremki.

Następnie wcisnąć w nią gruszki jedną obok drugiej.

Piec przez około 1 godzinę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości