powrót do listy

Z imbirem: wołowina, zupa dyniowa i ciasto gruszkowe

Kuchnia
wtorek, 12 grudnia 2017
Orzechy włoskie w imbirowym karmelu Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Nudności, przeziębienie, choroba lokomocyjna... imbir jest dobry w zasadzie na każdą dolegliwość. Doskonale sprawdza się również w kuchni. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski użył sproszkowanej wersji tej przyprawy do przygotowania: ciasta imbirowego z gruszkami, orzechów włoskich w imbirowym karmelu, wołowiny z marchewkowo-imbirowym sosem oraz imbirowej zupa dyniowo-gruszkowej.

Imbirowa zupa dyniowo-gruszkowa

Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
700 g miąższu dyni piżmowej
3 gruszki
2 łyżeczki imbiru Kamis
1,5 litra wywaru warzywnego
50 g orzechów nerkowca
Sól i pieprz
Kilka łyżek sezamu

Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojoną dynię w kostkę, wydrążone i pokrojone gruszki i curry.
Podsmażyć przez kilka minut.
Dodać posiekane orzechy nerkowca, zalać wywarem i gotować aż dynia i gruszki będą miękkie.
Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem.
Na suchej patelni podprażyć sezam.
Posypać zupę.

Wołowina z marchewkowo-imbirowym sosem
Wideo: Dzień Dobry TVN
Wołowina z marchewkowo-imbirowym sosem

Składniki:

Wołowina
1 kg karkówki wołowej
2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
Sól i pieprz
2 łyżki sosu sojowego
4 marchewki
1 łyżeczka imbiru Kamis
Oliwa
1 duża sałata rzymska lub 2-3 małe

Sos imbirowo-marchewkowy
1 starta na tarce marchewka
100 ml oleju sezamowego (ewentualnie z pestek winogron)
3 łyżki jasnego octu np. jabłkowego
2 łyżki miodu
2 łyżki pasty miso - opcjonalnie
2 łyżeczki imbiru Kamis
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem.
Następnie obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Natrzeć przyprawą pięciu smaków.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i piec przez 2 godziny.
W tym czasie obrać i pokroić w plasterki marchewki.
Skropić oliwą z oliwek i przyprawić imbirem, solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika na ostatnie 40 minut pieczenia mięsa.
W tym czasie zmiksować wszystkie składniki na sos.
Doprawić solą i pieprzem.
Umyć i podzielić na mniejsze kawałki sałatę. Ułożyć na niej marchewki i pokrojoną w plastry wołowinę. Całość polać sosem.

Orzechy włoskie w imbirowym karmelu

Składniki:
500 g orzechów włoskich
200 g cukru
2 łyżeczki imbiru Kamis
0,5 łyżeczki cynamonu
2 szczypty pieprzu
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. 
Cukier wysypać na dużą patelnię i dodać łyżkę wody.
Podgrzewać nie mieszając na delikatnym ogniu aż cukier zacznie płynąć.
W tym czasie wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy.
Gdy cukier będzie lejący dodać przyprawy.
Szybko wymieszać a następnie dodać orzechy.
Dokładnie wymieszać i równo rozłożyć na przygotowanej blasze.
Zostawić do ostygnięcia.

Ciasto imbirowe z gruszkami
Wideo: Dzień Dobry TVN
Ciasto imbirowe z gruszkami

Składniki:

Gruszki
4 gruszki
3-4 łyżki cukru
1 kawałek cynamonu
Kilka torebek nasiennych kardamonu
Woda
100 ml koniaku - opcjonalnie

Ciasto
200 g masła
150 g ciemnego cukru dark muscovado
3 jajka
3 łyżeczki imbiru Kamis
1 łyżeczka cynamonu
350 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
120 ml jogurtu

Przygotowanie:
Obrać gruszki w całości.
Włożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i kardamon.
Zalać wodą i gotować aż gruszki będą miękkie lecz ciągle jędrne.
Wyjąć gruszki i odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Podłużną foremkę do pieczenia wysmarować masłem.
Zmiksować masło z cukrem aż będzie puszyste.
Dodając po jednym jajku.
Pod koniec dodać imbir i cynamon.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać.
Na końcu dodać jogurt i wymieszać.
Przelać masę do foremki.
Następnie wcisnąć w nią gruszki jedną obok drugiej.
Piec przez około 1 godzinę.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

Zaginiony Piotr Kijanka. Są nowe tropy?

Owsiak: Polacy mogą sobie pogratulować

Podczas awarii samolotu współpracowali z pilotem

tvnpix