Warzywa i owoce z grilla

W Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska przygotowała warzywa i owoce z grilla. Mogliśmy spróbować: grillowaną chałkę z truskawkami „balsamico”, ananasa z grilla i prostymi lodami kokosowymi, grillowananego bakłażana z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałatę rzymską z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami. Smacznego!

Grillowana chałka z truskawkami „balsamico”

Składniki:

4 kromki chałki lub brioche

250 g truskawek

2 łyżki octu balsamicznego

sok z limonki

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

świeża mięta

250 g ricotty lub mascarpone

Przygotowanie:

Kromki chałki zgrillować na złoty kolor z dwóch stron. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na 5 min. do marynaty z octu balsamicznego, soku z limonki i miodu lub syropu klonowego. Jeszcze ciepłe kromki chałki posmarować ricottą lub mascarpone i ułożyć na nich zamarynowane truskawki. Całość udekorować miętą.

Ananas z grilla i prostymi lodami kokosowymi

Składniki:

1 ananas

listki tymianku

1/2 limonki

pieprz syczuański

Lody:

350 g mleczka kokosowego

300 g śmietanki 36 proc.

180 g cukru

sok z limonki

100 g wiórków kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni)

ok. 70 ml likieru kokosowego

Przygotowanie:

Ananasa obrać, pokroić w plastry, grillować z dwóch stron aż zmięknie. Ułożyć na talerzu, obsypać zmielonym pieprzem syczuańskim, skropić limonką i posypać listkami tymianku.

Proste lody kokosowe: wszystkie składniki na lody przelać do kielicha miksera i zmiksować na gładką masę. Następnie przelać do płaskiego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 45 min. wyciągać pojemnik z lodami i miksować masę. Czynność powtórzyć ok. 5-6 razy. Na końcu zamrozić. Gotowe lody podawać z grillowanym ananasem.

Grillowany bakłażan z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi

Składniki:

2 małe bakłażany

2 cukinie (zielona i żółta)

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

świeże zioła: mięta, czosnek niedźwiedzi, bazylia

pestki z granatu

250 g sera halloumi

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posmarować oliwą z oliwek, grillować. Ser halloumi pokroić w półcentymetrowe plastry, grillować. Cukinie pokroić w małą kosteczkę. Doprawić oliwą, posiekanym czosnkiem i chili, solą oraz pieprzem. Świeże zioła posiekać. Ciepłe bakłażany ułożyć na talerzu, posypać tatarem z cukinii, ułożyć halloumi, obsypać pestkami granatu i skropić sokiem z cytryny.

Sałata rzymska z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami

Składniki:

2-3 sałaty little gem

1 łyżka oliwy

1/2 cytryny

300 g boczniaków

sól

pieprz

2 łyżki prażonych pestek słonecznika lub orzeszków sosnowych

wegański majonez (na bazie mleka sojowego)

Marynata:

70 ml czerwonego wina

2 łyżki sosu sojowego

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka ketchupu

2 łyżki oleju rzepakowego

listki z 3 gałązek tymianku

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Boczniaki zamarynować w marynacie. Ułożyć na grillu i grillować ok. 5 min. Sałaty grillować ok. 2 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem. Na sałacie ułożyć boczniaki, posypać pestkami słonecznika lub orzeszkami sosnowymi. Podawać z wegańskim majonezem „sojonezem”.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości