W kuchni: dżem pomidorowy i kiszone koktajlówki

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.

Krem z jasnych pomidorów

Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

1,5 kg jasnych pomidorów: żółtych i białych

1 żółta papryka

Sok z cytryny

Sól i pieprz

2 bazylie

4 łyżki pesto

Listki bazylii do dekoracji

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.

Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.

Pomidory pokroić w kostkę i dodać do garnka.

Gotować, często mieszając.

Gdy zupa zrobi się gęsta zmiksować bardzo dokładnie a następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórki i pestek.

Gotową zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

W głębokich talerzach ułożyć z boku porwaną mozzarellę, łyżeczkę pesto i listki bazylii.

Z boku nalać zupę.

Polać oliwą i przyprawić pieprzem.

Sałatka z pomidorów

Składniki:

1 kg mieszanych pomidorów

1 mała cebula

100 ml dobrego owocowego octu

1 papryczka chilli

Duża garść mieszanych ziół: bazylia, pietruszka, kolendra

Oliwa z oliwek

4 kromki czerstwego jasnego chleba na zakwasie

4 ząbki czosnku

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na duże kawałki, przełożyć do miski.

Pokroić cebule w piórka i zalać octem.

Odstawić na 20 minut do zamarynowania, odcedzić na sicie.

Dodać posiekane zioła i papryczkę chilli.

Przyprawić solą i pieprzem.

Polać oliwą z oliwek.

Chleb porwać na nieregularne kawałki, skropić obficie oliwą z oliwek i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku aż będą chrupiące.

Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami.

Faszerowane pomidory

Składniki:

4 duże pomidory o twardym miąższu

200 g pieczonego indyka lub kurczaka (np. pozostałości z obiadu)

1 cebula

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

1 czerwona papryka

1 cukinia

200 g ryżu basmati

100 ml białego wina, cydru lub piwa

Pęczek pietruszki

50 g parmezanu

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Z pomidorów odkroić „czapeczki” i wydrążyć gniazda nasienne.

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.

Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię i gniazda nasienne.

Odsmażyć całość.

Następnie dodać ryż i przesmażyć razem.

Zalać alkoholem i zostawić aż odparuje.

Zalać 200 ml wody i gotować na wolnym ogniu aż ryż się ugotuje (jeśli będzie potrzeba to podlać wodą).

Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan.

Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, nafaszerować pomidory i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.

Obok ułożyć odcięte „czapeczki”.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec około 20-30 minut.

Podawać z opieczonym chlebem natartym czosnkiem i pomidorami.

Dżem pomidorowo-bazyliowy

Składniki:

1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych

3 łyżki porwanej bazylii

80 ml soku z cytryny

300 g cukru trzcinowego Demerara

50 g pektyny spożywczej

Lub zamiast dwóch ostatnich składników: 400 g cukru trzcinowego żelującego

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć trzpień i usunąć nasiona.

Pokroić i przełożyć go garnka.

Podsmażyć aż się zagotuje.

Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować około 10 minut.

Dodać bazylię i sok z cytryny.

Jeśli używamy pektyny to wymieszać ją z cukrem i dodać do pomidorów lub dodać cukier żelujący i gotować jeszcze kilka na bardzo dużym ogniu cały czas mocno mieszając.

Zdjąć z kuchenki i jeśli pojawiła się pianka to zdjąć ją łyżką.

Dżem przełożyć do wyparzonych słoików (330 ml).

Zakręcić i odstawić zakrętka do dołu.

Zapasteryzować gotując w garnku z wodą przez 5 minut od zagotowania się wody w garnku z już włożonymi słoikami.

Kiszone koktajlówki

Składniki:

1-1,2 kg pomidorów koktajlowych lub mniejszych

2 ząbki czosnku

4 listki bazylii

1 papryczka chilli

Zalewa

1 litr wody

2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie:

Na dnie dwóch dużych słoików ułożyć po ząbku czosnku, po 2 listki bazylii i po połówce papryczki chilli.

Nałożyć po 500 g pomidorków (jeśli będzie jeszcze miejsce to więcej).

W wodzie rozpuścić sól i zalać pomidorki.

Zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości