W kuchni DDTVN w roli głównej: kozieradka!

Kolejnym bohaterem cyklu "Naturalnie" jest kozieradka. Agnieszka Cegielska w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o właściwościach i zastosowaniu rośliny. Czy wiedzieliście, że kozieradka zawiera mnóstwo żelaza, krzemu, selenu? Agnieszka przygotowała również potrawy, które doprawiła kozieradką.

Ryż po ajurwedyjsku z kozieradką i kolendrą (wzmacniający odporność)

Składniki:

Ryż basmatii

Świeży imbir

Kumin w ziarnach

Goździki

Kolendra w ziarnach

Świeża kolendra

Masło klarowane

cukinia

Zielona papryka

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki kozieradki, kilka goździków, kawałeczek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Wszystko razem delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, gotujemy.

Na osobnej patelni rozgrzewamy pół łyżki masła klarowanego i podsmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę. Kiedy ryż będzie gotowy dodajemy do niego świeżo zmieloną kozieradkę, podsmażone warzywa i pęczek świeżo pokrojonej kolendry.

Sałatka ze świeżych warzyw z kozieradką, tofu, gorczycą i świeżymi ziołami

Składniki:

Tofu ekologiczne

Roszponka

Szpinak baby

Cebulka

Zielona papryka

Awokado

Świeża bazylia

Pomidorki cherry

Świeże kiełki różne

Gorczyca

Tymianek

Majeranek

Kozieradka w ziarnach

Oliwa

Sól himalajska

Świeżo mielony pieperz

Masło klarowane

Przygotowanie:

Do miski wkładamy opłukaną roszponkę, szpinak, pokrojoną drobno zieloną paprykę, troszkę cebulki, awokado, świeże kiełki, pomidorki cherry.

Na patelni obok na maśle klarowanym podsmażamy delikatnie tofu z tymiankiem, majerankiem dodając świeżo mielonej kozieradki

Wszystko razem mieszamy dodając oliwy, gorczycy, świeżo mielonego pieprzu, soli himalajskiej.

Przekąska-zakąska latem i kozieradką pachnąca

Składniki:

Świeże i miękkie mango

Orzeszki nerkowca

Świeża kolendra

Limonka

Sezam biały i czarny

Maso klarowane

Przygotowanie:

Dojrzałe mango obieramy i kroimy w kostkę. Garść orzeszków nerkowca posypujemy delikatnie świeżo zmieloną kozieradką i podsmażamy na patelni na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego aż się zarumienią.

Pęczek świeżej kolendry kroimy i mieszamy z mango i orzeszkami, posypujemy wszystko białym i czarnym sezamem, skrapiamy sokiem z limonki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości