W kuchni DDTVN tradycyjne dania, w nowoczesnym wydaniu

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Svirydzenką, Zuzę Bulę, które odpadły z "MasterChef Junior" oraz finalistę VI edycji programu "MasterChef" Mateusza Güncela. Nasze trio przygotowało tradycyjne, polskie dania, ale w nowoczesnym wydaniu. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni, konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy, krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką.

Twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni

Składniki:

500g twarogu chudego

50 ml miodu

200g masła

100g orzechów laskowych

50g migdałów

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy powoli w garnku, tak długo, by masło nabrało brązowej barwy. Ser łamiemy na kawałki, polewamy masłem i miodem oraz posypujemy popiołem i orzechami.

Konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy

Składniki:

2 udka z kurczaka

400 g ziemniaków

150 g sera gorgonzola

100 ml soku pomarańczowego

3 łyżeczki agaru

1 l oleju

300 ml śmietany 30%

1 główka czosnku

2 pory

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Z udka pozbywamy się kości, marynujemy ok 1 godz w czosnku i odrobinie oleju. Rozgrzewamy olej do 80•C i wkładamy udka na 1,5h. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnej przeciskamy przez praskę z serem i dolewamy śmietanę. Doprawiamy. Sok gotujemy dodajemy Agar - przelewamy do strzykawki i wlewamy na tłuszcz. Kawior przecedzamy płuczemy wodą.Por siekamy i dusimy na oleju, dodajemy śmietanę i redukujemy.

Krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką

Składniki:

2 brokuły

1 ząbek czosnku

Marchew

Pietruszka

Seler

4 kromki chleba tostowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy tworząc wywar, następnie przecedzamy wywar i wrzucamy nasz brokuł i gotujemy do miękkości Blendujemy i dodajemy duża ilość czosnku. Chleb kroimy i pieczemy na prawie czarny kolor.

Sałatka szefa

Składniki:

Rukola

Sałata lodowa

Mrożone maliny

Oliwa z oliwek

Papryka czerwona i zielona

Pęczek rzodkwi

Cukier

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę szarpiemy do miski, dodajemy rukolę i pokrojone warzywa. Maliny wrzucamy na patelkę wraz z cukrem, blendujemy z oliwą i polewamy nasza sałatkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości