Truskawki Darii Widawskiej

Czy ma czas na gotowanie w domu i czy łatwo jest pogodzić ze sobą pracę i życie rodzinne, a także czego możemy się spodziewać w ostatnich odcinkach "Prawa Agaty" powiedziała nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, Daria Widawska.

Kolorowa sałatka z orzechami.

Składniki:

Sałaty różne typy

200 g truskawek

100 g orzechów włoskich

pomidorki koktajlowe, 2 opakowania

Avocado miękkie

Kiełki słonecznika

Mozzarella 1 kulka

Sposób przygotowania:

Sałaty rwiemy na kawałki i układamy w szklanej salaterce. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki. Pomidorki kroimy na połówki, a avocado w kostkę. Dodajemy ser i orzechy. Całość polewamy winegretem.

Winegret

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

Cytryna

Musztarda

Kropla balsamico

Truskawkowe krewetki

Składniki:

1 opakowanie (100 g) makaronu chińskiego

500 g krewetek

200 g truskawek

4 łyżki posiekanych pistacji

1/4 szklanki świeżych listków mięty

Sposób przygotowania:

Krewetki obsmażamy na oliwie z oliwek. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem. Po pięciu minutach odlewamy wrzątek, makaron tniemy ( najlepiej nożyczkami) na krótkie paseczki. U miseczkach układamy makaron, na to kilka krewetek, pokrojone truskawki. Posypujemy pistacjami i dekorujemy świeżą miętą. Można polać jedną, dwoma łyżkami oliwy z oliwek.

Arbuzowy chłodnik z truskawek i imbiru.

Składniki:

450 g miąższu arbuza (bez pestek)

150 g truskawek

sok z 1/2 cytryny

1łyżka posiekanej świeżej mięty

1 łyżeczka imbiru

dodatki:

Feta i grzanki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy w wysokich szklankach z grzanką lub kawałkami serka feta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości