Materiał promocyjny

Tomek Szczepanik gotuje z mamą

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN lider zespołu Pectus - Tomek Szczepanik wystąpił razem ze swoją mamą Bogumiłą.

Pierogi z kapustą

Składniki:

- kilogram kapusty kiszonej

- mała główka świeżej kapusty

- grzyby suszone

- pieprz, sól, liście laurowe, majeranek,

Ciasto:

- kilogram mąki

- cztery łyżki oleju

- 2 jajka

- szklanka wody

Sposób przygotowania:

Farsz: Kapustę płuczemy, świeżą szatkujemy, a następnie gotujemy w wywarze. Dodajemy przyprawy oraz grzyby. Ciasto: Mąkę wyrabiamy z olejem, jajkami i wodą, a następnie wałkujemy. Wycinamy kółeczka, które następnie nadziewamy farszem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Barszcz:

- 1 kilogram buraków

- marchewka

- pietruszka korzeń

- seler

- kapusta

- por

- suszone grzybki

- kostki rosołowe

- pieprz, sól, czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie

- cebula

- kostki rosołowe

- 2 łyżki cukru

- łyżka soli

- ocet lub cytryna

Sposób przygotowania:

Buraczki i jarzyny kroimy w plasterki i gotujemy. Osobno przygotowujemy wywar z rosołków. Kiedy buraczki „puszczą” kolor, odcedzamy i uzyskany w ten sposób wywar łączymy z rosołem. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem oraz octem lub cytryną.

Uszka do barszczu:

- kilogram suszonych grzybów (mogą być podgrzybki lub borowiki)

- cebula

- pieprz, sól

- 1 kilogram mąki

- cztery łyżki oleju

- 2 jajka

- szklanka wody

Zupa grochowa

Składniki:

- pół kilo grochu

- jarzyny (cebula, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta)

- 2 ząbki czosnku

- łyżka soli

- pieprz

- majeranek

- liście laurowe

- natka pietruszki

- mąka

- masełko

Sposób przygotowania:

Jarzyny trzemy na tarce i dusimy na masełku. W międzyczasie gotujemy groch w wywarze z kostek rosołowych. Uduszone warzywa dodajemy do grochu, doprawiamy. Trzy łyżki mąki rumienimy na masełku i także dodajemy do wywaru. Z mąki, jajka i wody robimy ciasto i trzemy na tarle do gotowej zupy, usypując w ten sposób kluseczki. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości