Monika Mrozowska-Szaciło i jej mąż Maciej Szaciłło proponują przepisy na szybkie i proste w przygotowaniu przystawki.Zapiekana brukselka
Składniki:
700 g brukselki pokrojonej w talarki
150 ml słodkiej śmietanki
150 ml mleka
50 g drobno startego sera dziugas
masło do wysmarowania formy
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Brukselkę gotujemy na parze 7 minut. W tym czasie mieszamy ze sobą mleko, śmietankę, ser, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy brukselkę i całość wykładamy do formy. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni około 30-40 minut, aż brukselka będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy od góry, tak aby całość ładnie się przyrumieniła.
Pieczone ziemniaki w sosie jogurtowym
Składniki:
1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka rozmarynu
1 świeża ostra drobno pokrojona papryczka
4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
3 szklanki jogurtu
świeże zioła, np natka pietruszki, lub koperek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki mieszamy z oliwą, rozmarynem, ostrą papryką, kurkumą i kminem. Czosnek ugniatamy na pastę ze startym imbirem w moździerzu. Dodajemy do ziemniaków i całość starannie mieszamy. Pieczemy w temp 230 stopni z termoobiegiem na złotobrązowy kolor. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski i łączymy z jogurtem, ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Cykoria z dipem paprykowym
Składniki:
2 żółte cykorie
opakowanie ricotty
2 ząbki czosnku
3 czerwone papryki
1 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy w całości w piekarniku ( 200 st) aż skórka się lekko przypali. Następnie wkładamy do torebki foliowej i czekamy aż ostygnie (łatwiej zejdzie skórka). Po wystygnięciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy w blenderze z oliwą, ricottą i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól do smaku.Dip rozkładamy na listkach cykorii.
Paluszki parmezanowe
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270 g)
1 szklanki czarnych oliwek lub garstka kaparów
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Oliwki lub kapary drobno szatkujemy i mieszamy z drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku. Na połowę ciasta wysypujemy warstwę parmezanu, następnie oliwki lub kapary z czosnkiem i przykrywamy drugą połówka ciasta. Delikatnie wałkujemy, kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.
Boczniak z dressingiem
Składniki:
1 kg boczniaków
szklanka mleka
3 łyżki mąki grochowej
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczki soli
olej do smażenia
1 szklanki małych korniszonów
2 łyżki kaparów
1 szklanki gęstego jogurtu
1 dymka
pieprz i sól do smaku
sałata dębowa
Sposób przygotowania:
Mleko rozrabiamy z mąką grochową, ryżową i solą na rzadkie ciasto, w którym maczamy kawałki boczniaka. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Korniszony i kapary bardzo drobno kroimy i mieszamy z jogurtem, poszatkowaną dymką solą i pieprzem. Na liściach sałaty układamy usmażone boczniaki i całość delikatnie polewamy dressingiem z korniszonów.
Deser z jagodami
Składniki:
300 g jagód ( np. mrożonych)
150 ml śmietany 36 %
200 g serka homogenizowanego
6 łyżek cukru trzcinowego
skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Połowę jagód gotujemy z 3 łyżkami cukru i miksujemy na jednolita masę. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Do pucharków wlewamy masę jagodową, którą przykrywamy bita śmietaną z serkiem. Górę posypujemy resztą jagód, cukrem brązowym i skórką cytrynową.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"