Materiał promocyjny

Sylwestrowe przekąski od Ani Starmach. Przepisy na rogaliki, roladki i żeberka jagnięce

Sylwester bez wyżerki to żaden sylwester - uważa Marcin Prokop. Dlatego Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN proponuje proste w przygotowaniu, ale sycące przekąski na stywestrowy wieczór, tak byśmy się nie napracowali! Przygotujcie żeberka jagnięce z rozmarynem i pieczonymi ziemniaczkami, pałki kurczaka w miodzie i rogaliki z powidłami wedlug przepisów Anny Starmach.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Żeberka jagnięce z rozmarynem i pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:

12 żeberek jagnięcych

świeży rozmaryn

4 ząbki czosnku

sól morska

pieprz

600g ziemniaków

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój je w ćwiartki lub jeśli są duże w ósemki. Przełóż do naczynia żaroodpornego posyp rozmarynem, solą, polej oliwą iw staw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 40 minut.

Żeberka:

Rozmaryn i czosnek drobno posiekaj. Żeberka natrzyj solą, pieprzem rozmarynem i czosnkiem i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozgrzej mocno patelnie grillowa z niewielką ilością tłuszczu smaż żeberka około 2 minut z każdej strony, tak aby były różowe w środku. Jeśli lubisz mięso bardziej wypieczone, włóż je jeszcze na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika.

Pałki kurczaka w miodzie

6 pałek kurczaka

4 łyżki miodu

60ml soku pomarańczowego

słodka papryka

ostra papryka

sól, pieprz

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj miód, sok pomarańczowy, słodką i ostrą paprykę (około 1 łyżeczkę), sól, pieprz. Do większej miski włóż kawałki kurczaka z naciętą wcześniej skórą, polej je marynatą i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełóż mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 40 minut. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia.

Rogaliki z powidłami

Składniki:

600g mąki

250ml śmietany 18%

250g masła

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

50g drożdży

powidła śliwkowe

Przygotowanie:

W małym garnku podgrzej1/4 śmietany. Dodaj do niej drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć jak zwykłe kruche ciasto. Rozwałkuj je dość cienko, odrysuj od talerza okręg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich połóż łyżeczkę powideł, zawijaj tak, by czubek ciasta znalazł się na górze. Rogaliki układaj na blasze z papierem do pieczenia iw staw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 20 minut. Podawaj z cukrem pudrem.

Roladki z ciasta krucho-drożdżowego z pomidorami i salami

Składniki:

250g mąki

pół szklanki śmietany 18%

20g świeżych drożdży

100g masła

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

szczypta soli

Nadzienie:

100g tartego żółtego sera

100g drobno posiekanego salami

100g siekanych suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Połowę śmietany lekko podgrzej, dodaj do niej drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie połącz drożdże z resztą mąki i masłem. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż na nie ser, salami i pomidory, zwiń w rulon. Ciasto pokrój w plastry, układaj je na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15- 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości