Materiał promocyjny

Świąteczny obiad

Przepisy na świąteczny obiad przedstawia w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz z Poznania.

Bulion z drobiu 900 ml

Boćwina 250 g

Buraki 100 g

Cebula mała 1 szt

Czosnek 1 ząbek

Ocet winny 1 łyżeczka

Masło 1 łyżka

Dymka 1 łyżka

Koperek 2 łyżki

Zakwas żurek 150 ml

Fasolka żółtka 200 g

Pomidor koktajlowy 100 g

Kalarepka świeża 1 szt

Koperek świeży 1 pęczek

Śmietana 80 ml

Jajka 4 szt

Cukier

Sól

Ziele angielskie

Metoda

Przygotowanie:

Buraki wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w plastry i zalać małą ilością gorącego wywaru, dodać startą cebulę, czosnek roztarty z solą i odrobiną octu. Gotować 5 minut, odstawić na pół godziny, a następnie przecedzić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, buraki pokroić – osobno korzenie i łodyżki, osobno liście. Obraną kalarepkę i żółtą fasolkę pokroić i - z wyjątkiem liści - obsmażyć na tłuszczu. Do wrzącego wywaru włożyć obsmażone warzywa, gotować 15 minut, następnie dodać liście botwinki, ugotować do miękkości. Gdy warzywa miękkie, dodać żur, wywar z buraków i pomidory, przyprawić solą, cukrem oraz roztartym zielem angielskim, raz zagotować. Posypać koperkiem i pokrojoną dymką. Do każdej porcji przygotować jajko w koszulce. Oddzielnie podać śmietanę.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w cieście francuskim z grzybkami shimei i sosem z suszonych pomidorów i szpinaku

Składniki dla 4 osób:

Polędwiczki wieprzowe 4 x 150 g

Boczek wędzony surowy 120 g

Masło 80 g

Szpinak młody 500 g

Pieczarki 100 g

Grzybki shimei 200 g

Ciasto francuskie 250 g

Szalotka 50 g

Czosnek 2 ząbki

Masło roztopione do smarowania ciasta 40 g

Sos

Szalotki 2 szt

Pomidor suszony 4 szt paski

Czosnek 1 ząbek

Szpinak 250 g

Śmietana 30% 80 ml

Gałka muszkatołowa

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe przyprawić, zawinąć w cienkie plastry boczku wędzonego. Podsmażyć, schłodzić. Szpinak blanszować. Szalotkę obrać pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Następnie wyłożyć szpinakiem, rozłożyć usmażone pieczarki i usmażone mięso. Zawinąć ciasto i wysmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180° do zarumienienia. Przygotować sos: pokrojone drobno szalotki i czosnek podsmażyć na maśle, dodać grzybki shimei, pokrojone suszone pomidory i szpinak. Na koniec wlać śmietanę, lekko odparować, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jako dodatek można podać gnocchi.

Sakiewki z ciasta filo nadziewane marcepanem, podane na piance migdałowej i ragout z rabarbaru

Składniki dla 4 osób:

Nadzienie marcepanowe

Masło 75 g

Cukier waniliowy 40 g

Żółtka 2 szt

Masa marcepanowa 250 g

Białka 2 szt

Mąka 40 g

Ciasto filo 4 płaty

Masło roztopione 30 g

Masło 30 g

Miód (najlepiej akacjowy) 2 łyżki

Cukier puder do posypania

Rogout rabarbarowe

Rabarbar 300 g

Wino białe 150 ml

Cukier waniliowy 50 g

Grenadine 50 ml

Sok z 1 cytryny

Pianka migdałowa

Mleko 3,2% 150 ml

Migdały w płatkach (uprażone) 50 g

Cukier puder 2 łyżki

Amaretto 30 ml

Przygotowanie:

Nadzienie marcepanowe: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać marcepan. Białka ubić na sztywną masę, wymieszać ostrożnie z marcepanem i dodać mąkę. Z ciasta filo wykroić 16 kwadratów 12 x 12 cm. Kwadraty posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i układać jeden na drugi, tak by powstała gwiazda. Foremkę do mufinek wysmarować masłem i wyłożyć przygotowanym ciastem. Na patelni roztopić masło, dodać miód, wymieszać z masą marcepanową. Nadziewać ciasto, a następnie zamknąć jak sakiewki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°, aż ciasto nabierze złotego koloru. Posypać cukrem pudrem. Przygotowanie ragout z rabarbaru: rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wino, Grenadine i sok cytrynowy zagotować, dodać rabarbar, przykryć pokrywką i gotować wolno przez 3 – 4 minuty. Rabarbar wyjąć, a płyn w którym się gotował redukować o 2/3, schłodzić. Pianka migdałowa: mleko zagotować z migdałami i pozostawić do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Następnie migdały odcedzić, dodać cukier puder i Amaretto. Zmiksować za pomocą blendera.

Sałatka z młodego szpinaku i truskawek

Składniki dla 4 osób:

Sezam ziarno 1 łyżka

Mak 1 łyżeczka

Cukier 100 g

Oliwa z oliwek 120 ml

Biały ocet balsamiczny 60 ml

Papryka 1 łyżeczki

Worcester sos 1 łyżeczki

Cebula tarta 1 łyżeczka

Szpinak młody opłukany i oczyszczony 300 g

Truskawki opłukane i pokrojone 600 g

Migdały w płatkach grillowane 2 łyżki

Przygotowanie:

Wymieszać w misce sezam, mak, cukier, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, paprykę, Worcester sos i startą cebulę. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę. W innej dużej misce wymieszać szpinak, truskawki i migdały. Dodać przygotowany wcześniej dressing. Przed podaniem włożyć na 10 do 15 minut do lodówki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"