Przepisy na świąteczny obiad przedstawia w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz z Poznania. Bulion z drobiu 900 ml
Boćwina 250 g
Buraki 100 g
Cebula mała 1 szt
Czosnek 1 ząbek
Ocet winny 1 łyżeczka
Masło 1 łyżka
Dymka 1 łyżka
Koperek 2 łyżki
Zakwas żurek 150 ml
Fasolka żółtka 200 g
Pomidor koktajlowy 100 g
Kalarepka świeża 1 szt
Koperek świeży 1 pęczek
Śmietana 80 ml
Jajka 4 szt
Cukier
Sól
Ziele angielskie
Metoda
Przygotowanie:
Buraki wyszorować, obrać, opłukać, pokroić w plastry i zalać małą ilością gorącego wywaru, dodać startą cebulę, czosnek roztarty z solą i odrobiną octu. Gotować 5 minut, odstawić na pół godziny, a następnie przecedzić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, buraki pokroić – osobno korzenie i łodyżki, osobno liście. Obraną kalarepkę i żółtą fasolkę pokroić i - z wyjątkiem liści - obsmażyć na tłuszczu. Do wrzącego wywaru włożyć obsmażone warzywa, gotować 15 minut, następnie dodać liście botwinki, ugotować do miękkości. Gdy warzywa miękkie, dodać żur, wywar z buraków i pomidory, przyprawić solą, cukrem oraz roztartym zielem angielskim, raz zagotować. Posypać koperkiem i pokrojoną dymką. Do każdej porcji przygotować jajko w koszulce. Oddzielnie podać śmietanę.
Polędwiczki wieprzowe pieczone w cieście francuskim z grzybkami shimei i sosem z suszonych pomidorów i szpinaku
Składniki dla 4 osób:
Polędwiczki wieprzowe 4 x 150 g
Boczek wędzony surowy 120 g
Masło 80 g
Szpinak młody 500 g
Pieczarki 100 g
Grzybki shimei 200 g
Ciasto francuskie 250 g
Szalotka 50 g
Czosnek 2 ząbki
Masło roztopione do smarowania ciasta 40 g
Sos
Szalotki 2 szt
Pomidor suszony 4 szt paski
Czosnek 1 ząbek
Szpinak 250 g
Śmietana 30% 80 ml
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe przyprawić, zawinąć w cienkie plastry boczku wędzonego. Podsmażyć, schłodzić. Szpinak blanszować. Szalotkę obrać pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Następnie wyłożyć szpinakiem, rozłożyć usmażone pieczarki i usmażone mięso. Zawinąć ciasto i wysmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180° do zarumienienia. Przygotować sos: pokrojone drobno szalotki i czosnek podsmażyć na maśle, dodać grzybki shimei, pokrojone suszone pomidory i szpinak. Na koniec wlać śmietanę, lekko odparować, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jako dodatek można podać gnocchi.
Sakiewki z ciasta filo nadziewane marcepanem, podane na piance migdałowej i ragout z rabarbaru
Składniki dla 4 osób:
Nadzienie marcepanowe
Masło 75 g
Cukier waniliowy 40 g
Żółtka 2 szt
Masa marcepanowa 250 g
Białka 2 szt
Mąka 40 g
Ciasto filo 4 płaty
Masło roztopione 30 g
Masło 30 g
Miód (najlepiej akacjowy) 2 łyżki
Cukier puder do posypania
Rogout rabarbarowe
Rabarbar 300 g
Wino białe 150 ml
Cukier waniliowy 50 g
Grenadine 50 ml
Sok z 1 cytryny
Pianka migdałowa
Mleko 3,2% 150 ml
Migdały w płatkach (uprażone) 50 g
Cukier puder 2 łyżki
Amaretto 30 ml
Przygotowanie:
Nadzienie marcepanowe: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać marcepan. Białka ubić na sztywną masę, wymieszać ostrożnie z marcepanem i dodać mąkę. Z ciasta filo wykroić 16 kwadratów 12 x 12 cm. Kwadraty posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i układać jeden na drugi, tak by powstała gwiazda. Foremkę do mufinek wysmarować masłem i wyłożyć przygotowanym ciastem. Na patelni roztopić masło, dodać miód, wymieszać z masą marcepanową. Nadziewać ciasto, a następnie zamknąć jak sakiewki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°, aż ciasto nabierze złotego koloru. Posypać cukrem pudrem. Przygotowanie ragout z rabarbaru: rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wino, Grenadine i sok cytrynowy zagotować, dodać rabarbar, przykryć pokrywką i gotować wolno przez 3 – 4 minuty. Rabarbar wyjąć, a płyn w którym się gotował redukować o 2/3, schłodzić. Pianka migdałowa: mleko zagotować z migdałami i pozostawić do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Następnie migdały odcedzić, dodać cukier puder i Amaretto. Zmiksować za pomocą blendera.
Sałatka z młodego szpinaku i truskawek
Składniki dla 4 osób:
Sezam ziarno 1 łyżka
Mak 1 łyżeczka
Cukier 100 g
Oliwa z oliwek 120 ml
Biały ocet balsamiczny 60 ml
Papryka 1 łyżeczki
Worcester sos 1 łyżeczki
Cebula tarta 1 łyżeczka
Szpinak młody opłukany i oczyszczony 300 g
Truskawki opłukane i pokrojone 600 g
Migdały w płatkach grillowane 2 łyżki
Przygotowanie:
Wymieszać w misce sezam, mak, cukier, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, paprykę, Worcester sos i startą cebulę. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę. W innej dużej misce wymieszać szpinak, truskawki i migdały. Dodać przygotowany wcześniej dressing. Przed podaniem włożyć na 10 do 15 minut do lodówki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"