powrót do listy

Świąteczne dania Jakuba Kasprzaka

Kuchnia
środa, 20 grudnia 2017
Jakub Kasprzak w kuchni Dzień Dobry TVN Foto: Bartosz Krupa / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe przepisy na dania rybne przedstawił - Jakub Kasprzak, który zajął III miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategorii danie główne! Smacznego.

Świąteczna ryba
Wideo: Dzień Dobry TVN
Sum w maśle
Wideo: Dzień Dobry TVN

Zupa z karmelem i lanymi kluskami

Składniki:
60g suszonych borowików
1 średnia szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka masła
500 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietany
50g cukru
100g mąki
jajko
100ml mleka

Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło i przesmażamy posiekaną szalotkę z czosnkiem, dodajemy namoczone wcześniej grzyby, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do uzyskania karmelu, zalewamy karmel śmietaną gotując przez chwilę do momentu aż karmel całkowicie się rozpuści. Wlewamy karmel ze śmietaną do zupy i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem. Z mąki, jajka i mleka robimy ciasto i łyżką formujemy kluseczki od razu wrzucając je do wrzątku. Podajemy z zupą.

 

Sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka

Składniki:
sum filet 400g
masło klarowane 1kg
1 zółtko
musztarda
ocet
olej grzybowy 300ml
śliwki 200g
ocet 200ml
cukier 200g
masło 50g

 

Przygotowanie:
Suma dzielimy na 4 porcje i zalewamy ciepłym masłem klarowanym, wkładamy do piekarnika ustawionego na 90 stopni na 25 minut. Z żółtka, octu, musztardy i oleju grzybowego robimy majonez grzybowy. Śliwkę przecinamy na pół i wyciągamy pestki, trzy czwarte śliwek wrzucamy do garnka razem z masłem i dusimy do miękkości, następnie miksujemy masę na gładkie puree. Z octu, cukru i 200g wody robimy zalewę i doprowadzamy ją do wrzenia, studzimy, zalewamy resztę śliwek i zostawiamy w lodówce.

Karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak

Składniki:
filet z karpia 600g
miód gryczany 50g
masło 50g
kasza pęczak 100g
suszone owoce 80g
500g buraków

Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy masło i miód czekają aż zacznie się pienić, dokładamy karpia i smażymy przez 2 minuty z każdej strony. Kaszę gotujemy do miękkości i mieszamy z suszonymi posiekanymi owocami dodają przy tym  łyżkę masła. Buraki skrapiamy oliwa z oliwek doprawiamy sola i pieprzem, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy w piekarniku, przez 40 minut wtemperturze 170 stopni, po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w cząstki odgrzewamy na maśle.

Uszka z makiem w wywarze z suszu

Składniki:
100g masy makowej
mąka 200g
owoce suszone 100g
cukier 50g
wiśniówka 50g

Przygotowanie:

Z mąki i gorącej wody robimy podstawowe ciasto pierogowe, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30 minut, po upływie czasu ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Lepimy pierogi nakładając do srodka makowy farsz. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. W garnku mieszamy cukier z wiśniówką dodając suszone owoce i 500ml wody, gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż płyn zredukuje się o połowę

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Bezpieczeństwo uchodźcy ważniejsze niż bezpieczeństwo narodowe?

Polska cebula lekiem na malarię?

Kryminolog: "Nieletnich się wychowuje, nie każe."

Julia z "Projekt Lady". W jej życiu zaszły ogromne zmiany

tvnpix