Surowa tarta z musem z awokado - pyszność molekularna

W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!

Deser z nasion chia i truskawek

Składniki:

puszka dobrej jakości mleka kokosowego


3-4 łyżki nasion chia (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)


1-2 łyżki słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy

Mus:


2/3 kg truskawek


2 banany


stewia (w płynie lub w proszku) do smaku

Przygotowanie:

Mleko kokosowe przelewamy do miski. Wsypujemy nasiona chia cały czas mieszając trzepaczką. Odstawiamy na 5 min., ponownie ubijamy trzepaczką i rozlewamy do pucharków (4-6 porcji). Następnie miksujemy truskawki z plasterkami bananów i stewią do uzyskania konsystencji musu. Do pucharków ze zgęstniałym kremem kokosowym wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. Przed podaniem możemy przybrać listkami mięty, melisy lub owocami sezonowymi.

Goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą

Składniki:

50 g kuzu (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością – w działach z żywnością makrobiotyczną)

400 ml wody

4 łyżki pasty tahini

szczypta soli

Krem z zielonego groszku:

2 szklanki świeżego (obranego) lub mrożonego zielonego groszku

2-3 szklanki wody

garść poszatkowanych listków mięty

sok z połowy cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

sól kamienna lub morska do smaku

świeżo mielony pieprz do smaku

prażony sezam do przybrania

Przygotowanie:

Goma dofu: mieszamy na patelni kuzu, wodę i tahinę oraz sól. Podgrzewamy cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką. Zmniejszamy temperaturę i mieszamy jeszcze 10 min. Masa powinna uzyskać konsystencję budyniu. Przelewamy do kwadratowego lub prostokątnego pojemnika zwilżonego wodą. Przykrywamy mokrą ściereczką i wstawiamy do lodówki na godzinę. Kroimy w dużą kostkę.

Krem z zielonego groszku: groszek gotujemy 2-3 min. (aż będzie miękki). Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem) dodając taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję dość gęstego kremu. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy. Podajemy z kawałkiem goma dofu, posypane prażonym sezamem.

Surowa tarta z musem z awokado i bazylią

Składniki:

200 g pestek słonecznika

100 g suszonych pomidorów


2 łyżki oliwy z oliwek


skórka otarta z połowy cytryny


1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej


1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

3 awokado


listki bazylii z połowy doniczki (można też użyć kolendry)


sok z cytryny


sól do smaku


2 łyżki oliwy z oliwek


3 łyżeczki nasion chia

kilka cienkich plastrów pomidora malinowego

Przygotowanie:

Pestki słonecznika mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy resztę składników spodu i mielimy do uzyskania kleistego ciasta.

Masa: Wszystkie składniki (poza pomidorami) miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Słonecznikowym ciastem wyklejamy formę do tarty. Formę wypełniamy masą z awokado. Na wierzch układamy plastry pomidorów. Podajemy schłodzone i skropione sokiem z cytryny.

Pasztet z wędzonego tofu z oliwkami

Składniki:

2 kostki wędzonego tofu

słoik czarnych, wędzonych, greckich oliwek

1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)

sól kamienna lub morska

świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy razem w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Podajemy na krakersach gryczanych. Dodatki: rzodkiewka, natka pietruszki lub pomidorki koktajlowe.

Krakersy gryczane

Składniki:

szklanka mąki gryczanej


szklanka wrzątku


płaska łyżeczka soli


mąka gryczana do podsypywania

Przygotowanie:

Mąkę gryczaną z solą zalewamy wrzątkiem cały czas mieszając widelcem. Po chwili ciasto zacznie się kleić tworząc większe kawałki. Ostrożnie, uważając, aby się nie poparzyć zlepiamy całość w kulę. Podsypując mąką gryczaną wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego wałek. Kroimy na porcje. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy szklanką okrągłe krakersy (lub kroimy w trójkąty albo kwadraty). Ciasto można również posypać przyprawami (np. czarnuszka, kmin, sezam) lub solą i rozwałkować. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 st. C z termoobiegiem aż staną się chrupiące.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości