Materiał promocyjny

Smaki dzieciństwa

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", wraca do smaków z dzieciństwa.

OMLET CESARSKI Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

6 jajek

3-4 łyżki cukru

1,5 szklanki mleka

szklanka mąki pszennej

garść rodzynek

masło

300 g truskawek, przekrojonych na połówki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 o C. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodać mleko i mąkę, następnie delikatnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię, rozpuścić masło, wylać masę i posypać rodzynkami. Chwilę podsmażyć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Wyjąć i przy użyciu dwóch widelców porwać omlet na małe kawałki, wstawić na kolejne kilka minut do piekarnika. Podać z truskawkami.

ZUPA WIŚNIOWA Z DOMOWYM MAKARONEM

Składniki:

Zupa

słoik (1 litr) kompotu wiśniowego (bez pestek)

2 łyżki cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 litra wody

2 łyżki gęstej śmietany 12%

1 łyżki mąki ziemniaczanej

Makaron

2 jajka

200 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

Przygotowanie:

Zupa: Kompot, cukier, cynamon i wodę zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dolać do gotującej się zupy ciągle mieszając.

Makaron: Z mąki usypać kopiec w którym zrobić dołek. Do środka wbić jajka, dodać szczyptę soli. Przy użyciu widelca rozbełtać jajka i delikatnie wymieszać z mąką. Zagniatać około 10 min. Rozwałkować i pokroić na ulubione kształty. Ugotować we wrzącej wodzie. Podawać z zupą.

KOTLETY Z PIECZAREK

Składniki:

2 cebule, pokrojone w drobną kostkę

500 g pieczarek

2 jajka

bułka tarta

sól i pieprz

majeranek

2 dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry

2 sery mozarella, pokrojone w plastry

bazylia

Przygotowanie:

Cebulę poddusić na patelni aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać żółtka. Masę jajeczną wymieszać z pieczarkami i dosypać tyle bułki tartej aby można było formować kotlety. Kotlety usmażyć na patelni. Na każdym z nich ułożyć plaster pomidora i plaster sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 o C prze 10 min. Udekorować listkami bazylii.

PLACEK „SKUBANIEC”

Składniki:

5 jajek

500 g mąki pszennej

160 g cukru

250 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

owoce agrestu z kompotu

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Z żółtek, mąki, cukru, proszku do pieczenia i masła zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej z części dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie trzy części zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 min. Jedną z jasnych części równo wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty, następnie wyłożyć kakaową część, wyłożyć owocami, wylać wcześniej ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 o C przez 45-50 min.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości