W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę? Pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Oliwa z oliwek
200 g mielonej wołowiny
1 słoiczek kaparów
1 puszka krojonych pomidorów
Sól i pieprz
1 puszka sardynek w oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC i piec około 40 minut do 1 godziny w zależności jak duże są. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę na oliwie z oliwek. Dodać wołowinę i smażyć ją przez kilka minut. Następnie dodać kapary oraz pomidory. Gotować na wolnym ogniu aż zredukuje się całość do gęstego sosu. Przyprawić pieprzem oraz solą. Ugotowane ziemniaki częściowo odwinąć z folii, naciąć na krzyż i lekko otworzyć. Do środka każdego ziemniaka nałożyć sos, na wierzchu ułożyć po 2 sardynki. Wstawić wszystko jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Pasta z makreli z rukolą i chrupkami z chleba
Składniki:
2 puszki filetów z makreli w oleju
1 szalotka
50 g czarnych oliwek
Łyżka marynowanego zielonego pieprzu (opcjonalnie)
Sól i pieprz
Duża garść rukoli
100 g kwaśnej śmietany
0,5 czerstwego bochenka małego chleba na zakwasie
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokroić na bardzo cienki kromki, skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na kratce z piekarnika i wysuszyć aż będą chrupiące. Makrele odsączyć. Szalotkę i oliwki (ewentualnie pieprzu) drobno posiekać. Makrelę rozdrobnić przy pomocy widelca i wymieszać z szalotką i oliwkami. Dodać śmietanę oraz dobrze posiekaną rukolę. Wszystko dobrze przyprawić pieprzem oraz jeśli potrzeba solą. Wymieszać i podawać z chrupiącym chlebem.
Zupa krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia
4 ząbki czosnku
1 mała marchewka
Mały kawałek selera
1 liść laurowy
2-4 ziela angielskie
500 g buraków
100 ml śmietany 30%
200 g gęstej kwaśnej śmietany
5 cm korzenia chrzanu
2 puszki filetów ze śledzia w oleju
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek oraz drobno pokrojona marchewkę i seler oraz przyprawy. Poddusić całość przez kilka minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę buraki. Dodać do warzyw i wszystko razem przesmażyć. Dolać około 500-600 ml wody i ugotować do miękkości. Gdy wszystko jest miękkie, wyjąć listek laurowy oraz ziele angielskie. Dolać śmietanę i zmiksować na gładki gęsty krem. Przyprawić solą oraz mocno pieprzem. Chrzan obrać, zetrzeć na drobnej tarce a następnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Na głębokie talerze nałożyć po 2 łyżki śmietany, na wierzchu ułożyć odsączone z oleju filety ze śledzia. Dookoła nalać krem z buraków.
Jajka po rybacku
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki
1 puszka podwędzanych szprotek
4 duże jajka
Mała bagietka
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, podsmażyć. Dodać posiekany pęczek natki pietruszki i wymieszać. Zestawić z ognia. Na wierzchu ułożyć szprotki (można wcześniej usunąć kręgosłupy). Na wierzch wbić jajka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 6-8 minut. Podawać z bagietką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"