W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska przygotowała bezcukrowe wersje świątecznych wypieków: sernik, pierniczki, bułki drożdżowe i komosę, która zastąpi kutię. Skusicie się na takie zdrowe frykasy? :)Sernik bezglutenowy
Składniki:
1/2 kg sera mielonego na sernik 18%
125 g masła
4 jajka
1/2 szkl. syropu klonowego
Szczypta soli
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
20 g zmielonych nerkowców
Masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Żółtka, syrop i sól ubijamy przez ok. 5 min. na kogel-mogiel.
Ciągle mieszając powoli dodajemy budyń, następnie porcjami ser, a na koniec rozpuszczone, wystudzone masło.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką mieszamy z masą serową.
Ciasto przekładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi nerkowcami.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po 40 min. sprawdzamy przez szybę.
Jeśli ciasto już się przypieka, to wyjmujemy je, przykrywamy folią aluminiową od góry i pieczemy jeszcze przez 15 min.
Jeśli się nie przypieka zostawiamy w piekarniku w tej samej temperaturze, bez przykrycia również na ok. 15 min.
Do sernika można dodać przed pieczeniem ulubione bakalie.
Najlepiej smakuje schłodzony, na drugi dzień :)
Pierniczki z orzechami włoskimi
Składniki:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki owsianej
1/2 szkl. miodu gryczanego
100 g oleju kokosowego
1/2 opak. przyprawy do piernika
4 łyżeczki mleka kokosowego
2 łyżeczki ciemnego kakao
Orzechy włoskie do przybrania
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy przesianą mąkę gryczaną, owsianą, przyprawę do piernika i kakao.
Mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto, z którego formujemy małe kulki. Na środek każdej z nich nakładamy kawałek orzecha włoskiego.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st. ok. 15 min.
Te małe okrągłe pierniczki będą zarówno ładną ozdobą świątecznego stołu, jak i, po zapakowaniu, miłym drobnym upominkiem np. dla przyjaciół.
Bułeczki drożdżowe
Składniki:
Ciasto
350 g mąki orkiszowej
7 g świeżych drożdży
125 ml mleka kokosowego
1/4 szkl. miodu wielokwiatowego
40 g oleju kokosowego
Szczypta soli
Mąka orkiszowa do podsypywania
Nadzienie
2 średnie banany
50 g orzechów włoskich
100 g rodzynek sułtańskich
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w misce, w ciepłym mleku kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy.
Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
Miskę przykrytą ściereczką odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Banany kroimy w cienkie plasterki, orzechy szatkujemy.
Na patelni na małym gazie podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego.
Dodajemy miód, pokrojone banany, posiekane orzechy i rodzynki.
Całość smażymy ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu.
Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Wyrośnięte ciasto, ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części.
Z każdej części ciasta zagniatamy kulkę i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na place.
Na środek ciasta nakładamy po dużej łyżce masy bananowej.
Składamy z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
Następnie wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180 st pieczemy przez ok. 20 min.
Świąteczna komosa
Składniki:
1/2 szkl. komosy ryżowej
1 i 1/2 szkl. wody
75 g rodzynek
1/3 szkl. miodu lipowego
75 g orzechów włoskich
8 daktyli
50 g migdałów
4 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki maku
Przygotowanie:
Komosę gotujemy w wodzie na małym ogniu ok. 20 min.
Migdały zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odsączamy i zdejmujemy z nich skórę.
Orzechy włoskie, obrane migdały i daktyle drobno kroimy.
Rodzynki również zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odsączamy.
Pod koniec gotowania do komosy dodajemy mleko kokosowe.
Po ugotowaniu zdejmujemy z gazu i dorzucamy rodzynki, poszatkowane migdały z orzechami i daktylami, miód oraz mak.
Bardzo dokładnie mieszamy.
Ten deser jest szybszą alternatywą dla kutii. Po pierwsze nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, bo nie zawiera pszenicy. Po drugie nie przygotowuje się go tak długo, bo mak nie jest gotowany i mielony, tylko dodawany w całości. Dla tradycjonalistów - raczej nie do przyjęcia. Dla osób lubiących eksperymentowanie w kuchni- idealny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"