Słodki smak karnawału

Karnawałowe, kuchenne szaleństwo rozpętał dziś w naszej kuchni, uczestnik MasterChefa, Adam Kozanecki. Próbowaliście kiedyś: pomarańczowego kremu z marchwią, sakiewek z drobiowym udkiem i pigwą lub ponczu z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą? Nie? To przetestujcie nasze dzisiejsze przepisy!

Pomarańczowy krem rozgrzewający z marchwią

Składniki:

1 duży ziemniak

1 mała biała cebula

9 marchwi

świeży korzeń imbiru

100 ml śmietany kremówki

drobny szczypiorek

sól, pieprz nie za wiele

skórka z pomarańczy

syrop o smaku Imbir Herbapol

masło klarowane

mąka pszenna

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy cebulę i 8 marchwi. Przygotowujemy bulion z pozostałych warzyw, dodajemy przesmażoną cebulę i marchew, na niteczce zawieszamy przewleczoną skórkę z pomarańczy, tak by łatwiej było ją wyjąć z gotowego wywaru. Doprawiamy do smaku, na tarce ścieramy świeży imbir dodajemy do zupy. Całość mieszamy. Gotowy wywar blendujemy na krem. Dekorujemy kroplami śmietanki, posiekanym szczypiorkiem. Obieraczką ścinamy 1 marchew na paski. Delikatnie solimy, obtaczamy w mące i robimy chipsy jako dodatek do zupy.

Sakiewki z drobiowym udkiem i pigwą

Składniki:

udko z kurczaka

kilka ziaren czarnego i różowego pieprzu

sól morska gruboziarnista

2 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren kolendry

owoc pigwy

miód

2 gałązki świeżego rozmarynu

porwana natka pietruszki wraz z łodyżkami

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

kawałek pora

1 cebula czerwona

syrop o smaku pigwy z miodem Herbapol

oliwa z oliwek/olej rzepakowy

sakiewki (wykonane z rękawa do pieczenia)

piekarnik 200°C/220°C

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy sól wraz z ziarnami pieprzu. Powstałą mieszanką nacieramy udko z kurczaka. Do sakiewki wkładamy: obraną i pokrojoną w krążki marchew, pokrojony seler naciowy, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, nać pietruszki wraz z łodyżkami, kilka ziaren kolendry, kawałek pora, obraną i pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, kawałki owocu pigwy podlanym miodem, oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu, całość skrapiamy oliwą, dodajemy udko z kurczaka. Zawiązujemy sakiewkę, potrząsamy, aby warzywa i zioła dobrze rozprowadziły się dookoła kurczaka. Szpilką nakłuwamy od góry kilka dziurek, po to aby podczas pieczenia sakiewka nie pękła. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra, dół bez termo obiegu). Pieczemy około 60-70 minut, pod koniec pieczenia, jeżeli uważamy, że skórka jest za mało podrumieniona, możemy naciąć sakiewkę i podpiec kurczaka zwiększając temperaturę na 210°C, dosłownie na kilka minut. Smacznym i dobrym dodatkiem do dania jest sałatka z ziemniaków z natką pietruszki.

Sałatka z ziemniaków

Składniki:

ziemniaki sałatkowe umyte i ugotowane w mundurkach w lekko osolonej wodzie (1 kg dla 4/5 osób)

pęczek posiekanej natki pietruszki

posiekany szczypiorek

sól i pieprz

oliwa z oliwek

ocet winny biały

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w kawałki wg upodobań. Dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek, kilka kropel octu winnego, polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę musztardy, całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Karnawałowy poncz z gruszkami, suszoną śliwką i pomarańczą

Składniki:

2 gruszki

kilka suszonych śliwek

2 pomarańcze

1 cytryna obrana ze skórki

gwiazdka anyżu

cynamon

korzeń imbiru

kardamon

syrop grzaniec ze śliwką Herbapol

Przygotowanie:

Z owoców i przypraw robimy intensywny wywar. Przestudzony płyn, dosładzamy syropem, podajemy z kostkami lodu, startą skórką z cytryny, na szklance namoczonej od rantu w soku z cytryny obtoczonej w cukrze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości