W kuchni Dzień Dobry TVN jesienne przysmaki zaserwował Piotr Kucharski. Zrób według przepisu z Dzień Dobry TVN ser pieczony z konfiturą jabłkowo-malinową, gruszki z orzechami włoskimi w miodzie oraz z serem dojrzewającym i bułeczki serowe. Palce lizać!Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Ser pieczony w skrzynce z konfiturą jabłkowo-malinową
Konfitura jabłkowo-malinowa:
Składniki:
1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
300 g cukru
1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
500 g malin
2 sery Camembert w drewnianych skrzynkach
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
Przygotowanie:
Jabłka z sokiem z cytryny i cukrem podgrzewać w garnku o grubym dnie. Maliny rozgotować w osobnym garnku, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodać do jabłek. Gotować, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodać łyżkę posiekanego tymianku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Sery wyjąć ze skrzyneczek, odpakować z papieru. Ze skrzynek usunąć naklejki oraz klej (w innym przypadku roztopi się w piekarniku).
Z serów ściąć górę, włożyć z powrotem do skrzyneczek odciętą stroną do góry, przyprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Piec w piekarniku 10-15 minut. Podawać z konfiturą jabłkowo-malinową oraz kawałkami chrupiącego chleba.
Chutney śliwkowe z owczym serem
Składniki:
2 czerwone cebule
1 kg śliwek węgierek
2 kwaśne jabłka
200 g brązowego cukru
200 ml octu winnego
5-7 ziaren ziela angielskiego
3-4 goździki
skórka otarta z jednej pomarańczy
ser owczy pleśniowy
Przygotowanie:
Cebulę poddusić na patelni z małą ilością oleju. Dodać śliwki, jabłka i cukier. Smażyć około 10 min. Ziele angielskie i goździki utrzeć w moździerzu, razem z octem i skórką z pomarańczy dodać do śliwek. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Podawać z plasterkami sera owczego lub innym serem, o mocnym i charakterystycznym smaku. Ciepłe chutney można przełożyć do słoików i pasteryzować. Ser przed podaniem można wstawić do piekarnika pod rozgrzaną, górną grzałkę na 3-4 minuty. Można go także przypalić nad palnikiem.
Gruszki z orzechami włoskimi w miodzie z serem dojrzewającym
Składniki:
200 g orzechów włoskich
1 kg obranych, pokrojonych w kostkę gruszek
2 łyżeczki grubo tłuczonego pieprzu
kilka gałązek rozmarynu
500 ml miodu wielokwiatowego
ser typu parmezan
Przygotowanie:
Na suchej patelni podprażyć lekko orzechy, dodać gruszki i pieprz. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do słoików. Do każdego włożyć gałązkę rozmarynu. Miód mocno rozgrzać (nie zagotować), zalać gruszki z orzechami. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po zastygnięciu miodu podawać z kawałkami sera długodojrzewającego.
Serek homogenizowany z konfiturą dyniową
Składniki:
Konfitura dyniowa:
1300 g surowej dyni
2 średnie pomarańcze
skórka otarta z dwóch pomarańczy
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 łyżki cynamonu
Serek homogenizowany:
500 g twarogu
3 żółtka
50 g cukru
laska wanilii
0, 5 szklanki mleka
Przygotowanie:
Serek homogenizowany:
Twaróg pokruszyć i przełożyć do robota kuchennego. Żółtka i cukier umieścić w stalowej misce i ustawić na garnku z lekko gotująca się wodą. Przy pomocy miksera ubić na pulchną masę i dodać do sera. Laskę wanilii przepołowić, końcówką noża wyskrobać nasiona, dodać je do sera. Masę serowo-jajeczną zmiksować dolewając porcjami mleka, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Serek podawać z konfiturą dyniową.
Dynię, pomarańcze i skórkę z pomarańczy włożyć do garnka o grubym dnie. Wlać szklankę wody, gotować na małym ogniu mieszając przez godzinę. Po tym czasie dynia powinna się idealnie rozpaść. Dodajemy przyprawy, cukier i dokładnie mieszamy przez 5 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Powstałą konfiturę miksujemy. Część odkładamy do ostygnięcia, resztę przekładamy do wyparzonych słoików. Zamykamy, odwracamy do góry dnem.
Bułeczki serowe
Składniki:
1 szklanka mleka
8 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
150 g żółtego sera
Przygotowanie:
Mleko, olej i sól podgrzać. Uważać, aby nie zagotować mleka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na około 10 min. Dodać jajka i ser, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przy pomocy łyżki do lodów formować bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 20-25 min. Podawać z konfiturami, zarówno słodkimi jak i pikantnymi.
Autor: Izabela Wodzńska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"