Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto, serniczki z patelni z konfiturą gruszkową oraz eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym. Place lizać!Zdjęcie: Agnieszka Jurek/ East News
Wątróbka drobiowa z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto
Składniki:
300 g wątróbki drobiowej
150 g pieczarek
1 op. ciasta francuskiego
natka pietruszki
majeranek
czarny pieprz, sól
400 g czerwonej cebuli
150 g cukru
150 ml porto
100 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy razem i dodajemy maliny i na koniec porto. Doprawiamy szczyptą soli. Wątróbkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy pieprzem czarnym, mąką i po obsmażeniu delikatnie doprawiamy solą. Mieszamy z majerankiem i natką pietruszki i podsmażonymi pieczarkami. Farsz wykładamy na ciasto francuskie i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni. Podajemy z konfiturą cebulową.
Serniczki z patelni z konfiturą gruszkową
Skladniki:
300 g sera ricotta
4 jajka
2 łyżki cukru
100 g mąki
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
pół szklanki mleka
sól
1 kg gruszek
150 g cukru
cukier żelujący
kardamon
brandy
Przygotowanie:
Zabawę w kuchni zaczynamy od obrania gruszek. Obrane kroimy w grubą kostkę i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, cukrem żelującym, dodajemy kardamon i skórkę z cytryny. Gotujemy, mieszając aby nam się konfitura nie przypaliła. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka, mleko, ser i na koniec mąkę oraz bakalie. Delikatnie mieszamy i wypiekamy na patelni małe racuszki.
Eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4-5 jajek
só
mango
8 saszetek zielonej herbaty
2 szklanki mleka
6 żółtek
150 g cukru
30 g żelatyny
600 ml śmietany
Przygotowanie:
Wodę z solą zagotowujemy, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Masę trzymamy na ogniu mieszając do momentu aż na dnie pojawi się biały osad. Do takiej lekko przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku dokładnie wcierając każde. Masę szprycujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na temp. 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Mango obieramy i skrawamy miąższ z pestki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier. Przesmażamy. Mleko gotujemy i zaparzamy w nim herbatę. Żółtka lekko podbijamy i zalewamy je wrzącym mlekiem herbacianym. Żelatynę namaczamy w paru kroplach zimnego mleka i dodajemy do ciepłego jeszcze mleka herbacianego. Powstały krem wstawiamy do lodówki do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z kremem i przekładamy nim przekrojone eklerki wraz z konfiturą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"