powrót do listy

Schab po królewsku, polędwica i karkówka na soli!

Kuchnia
środa, 22 listopada 2017
Pieczeń na na co dzień i od święta Foto: East News | Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Maciej Barton, szef kuchni, który zajął II miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategoriach danie główne i przystawka! Poznajcie jego przepisy!

 

Pieczyste na każdą kieszeń
Wideo: Dzień Dobry TVN

 

Marynata do czerwonych mięs (wołowina, baranina)

2 szkl. maślanki
duża cebula drobno posiekana
szczypta goździków
szczypta liścia laurowego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej startej
suszony tymianek
pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mieso, odstawiamy na około 3 dni w ciemnym, i chłodnym miejscu

Polędwica
Wideo: Dzień Dobry TVN

Uniwersalna marynata

2 szkl. Czerwonego wina
4 łyżki oleju
1 cebula drobno pokrojona
suszony tymianek
liść laurowy
10 ziaren kolendry
5 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
5 ziarenek pieprzu
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zalać dokładnie mięso na około 3 dni obracamy co jakiś czas

SCHAB PO KRÓLEWSKU

Składniki:
1 kg                            schabu z kością
3 łyżki             oleju
2 łyżki             mąki
nadzienie
200 g               pieczarek
2szt                             żółtka
50 g                            orzechów włoskich
1łyżka                         masła
1łyżka                         tartego chrzanu
gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Przygotowanie:
Drobno pokrojone pieczarki usmażyć na maśle. Orzechy sparzyć i drobno posiekać. Od kości oddzielić mięso. Oczyszczone resztki mięsa zmielić i połączyć z pieczarkami, chrzanem, orzechami i żółtkami , doprawić do smaku. Mięso naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. W nacięcie włożyć nadzienie, obwiązać nitką, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki i piec 35 -40 minut w 160°, polewając wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić w grube plastry.

 

Polędwica wołowa z kurkami, w cieście , Ala Wellington, z pieczonym ziemniakiem Hasenback

Składniki:
Polędwica wołowa 1kg
Ciasto francuskie 1 opakowanie
Kurki mrożone 1kg
Cebula 3 szt
Szpinak młody 1 opakowanie
Ziemniaki 10 szt
Masło 1 kostka

Przygotowanie:
Polędwicę przyprawiamy i obsmażamy na oleju. Kurki przesmażamy razem z cebulą do uzyskania gęstego aromatycznego sosu. Szpinak blanszujemy. Ciasto francuskie rowijamy, rozkładamy blanszowane liście szpinaku. Na liście rozciągamy podsmażone kurki. Polędwicę nakładamy na środek przygotowanego placka. Zawijamy szczelnie. Ciasto lekko z wierzchu nakrajamy i zapiekamy w temp 180st, 45min.

Karkówka pieczona na soli z goździkiem

Składniki:
karkówka 1,5kg
sól kamienna 1,5kg
goździki 1 opakownie
marchew 6 szt

Karkówkę nadziewamy wzdłuż marchwią i goździkami. Ww naczyniu żaroodpornym wysypujemy 1,5 kg soli i na nie kładziemy karkówkę. Zapiekamy w piecu przez 1,5 godziny

2 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
izabella2947,

a gdzie przepis na sos śliwkowy ??????????????????????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość353,

      Goździka, schaba to i cynamona :D

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Gorące tematy >

          Bezpieczeństwo uchodźcy ważniejsze niż bezpieczeństwo narodowe?

          Polska cebula lekiem na malarię?

          Kryminolog: "Nieletnich się wychowuje, nie każe."

          Julia z "Projekt Lady". W jej życiu zaszły ogromne zmiany

          tvnpix