powrót do listy

Sałatka z truskawek - w sam raz na wiosenne przesilenie

5 porcji zdrowiaKuchnia
piątek, 11 kwietnia 2014
Sałatka z kaszy gryczanej Foto: Piotr Bławicki / East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.

 

 

KUPS
KUPS

Młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą

Składniki:
3 pęczki młodej marchwi
300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka miodu               
1 łyżka syropu z płatków róży   
1 łyżka soku z cytryny       
szczypta kozieradka           
sól
płatki róży
mięta świeża   
100 g pistacji

Przygotowanie:
Połowę marchewki kroimy najlepiej na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wstawiamy do zimnej wody, aby stała się chrupiąca. Drugą połowę przesmażamy na maśle z miodem, dodając w trakcie troszkę wody, aby marchewka była miękka. Jogurt łączymy z miodem, syropem z płatków róży, sokiem z cytryny, kozieradką oraz szczyptą soli. Marchew smażoną układamy na talerzu, układamy paski surowej marchewki, skrapiamy sosem jogurtowym i dekorujemy listkami świeżej mięty. Na koniec posypujemy orzechami pistacjowymi.

Sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą

Składniki:
10 pomarańczy
200 g rukoli
2 brokuły               
200 g sera ricotta           
2 łyżki kaszy gryczanej
Sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy i wrzucamy surową kaszę gryczaną, robimy "kaszowy pop corn". Osuszamy na ręczniku , posypujemy solą. Brokuły gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszczanej, soli. Dzięki sodzie brokuły zachowają kolor zielony. Brokuły miksujemy na puree i łączymy z ricottą. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem. Na talerzu układamy porcję puree z brokułów, posypujemy rukolą,  dodajemy truskawki i posypujemy pop cornem z kaszy gryczanej.

Ogórek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką

Składniki:
3 ogórki zielone            
3 buraki           
100 g ziarna słonecznika       
100 g kiełków słonecznika   
2 cebule               
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu               
1 łyżeczka chrzanu
100 ml śmietany gęstej wiejskiej       
3 pomarańcze           
olej rzepakowy do smażenia
kminek mielony
sól

Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do zimnej wody. Buraki posypujemy kminkiem, solą, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia na 150 st. C. Miękkie obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę i łączymy z łyżeczką chrzanu i paroma łyżkami gęstej śmietany. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plastry grube na 5-6mm, zagotowujemy wodę z miodem i gotujemy w niej kilka minut cebulę. Odsączamy. Odsączoną smażymy na złoty kolor na oleju. Plasterki ogórka układamy na talerzu, na ogórkach kładziemy buraczki chrzanowe, posypujemy chrupiącą cebulką, słonecznikiem i kiełkami, na koniec kilka kropli musztardy z ziarnami gorczycy.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

5 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość587,

A do czego te 10 pomarańczy ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość167,

      Oj,oj ktoś się pomylił,bo do sałatki z rukoli i truskawek wpisał 10 pomarańczy,a zero truskawek.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość705,

          Informacja, jak zrobić pop corn z kaszy znajduje się w przepisie: "Sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą". W pierwszym zdaniu opisu przygotowania.
          Pozdrowienia
          Redakcja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość557,

              Dołączam sie pytania poniżej i porsze o popcorn z kaszy

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość296,

                  A gdzie przepis na popcorn z kaszy ??

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Gorące tematy >

                      Julia z "Projekt Lady". W jej życiu zaszły ogromne zmiany

                      Kobieca pochwa siedliskiem demonów. Tak twierdzą egzorcyści

                      Dziewictwo na sprzedaż. Nowa forma szukania miłości?

                      Zaginiona sunia wróciła do swojego pana po dwóch latach

                      tvnpix