W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postawił na warzywa. Przygotował: zupę zapiekaną w dyni, sałatkę z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem, cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej, czekoladowo-warzywny chlebek. Smacznego!Zupa zapiekana w dyni
Składniki:
2 dynie hokaido o średnicy około 15 cm
lub 4 mniejsze
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g mielonej wołowiny
1 papryka czerwona
1 marchewka
2-3 łodygi selera naciowego
1 puszka krojonych pomidorów
50 g tartego parmezanu
sól i pieprz
tymianek, bazylia do smaku
Przygotowanie:
Z dyni odciąć górę i wydrążyć środek, nasmarować wnętrze dyń oliwą i razem z odciętą czapeczką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 minut.
Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i poddusić. Podać pokrojone pozostałe warzywa. Przyprawić całość solą, pieprzem i ziołami. Dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory i 300 ml wody, poddusić jeszcze przez chwilę. Do zupy dodać ser i wymieszać. Zupę przelać do podpieczonych dyń, przykryć odciętą częścią i wstawić do piekarnika. Piec aż miąższ dyni będzie miękki. Można to sprawdzać poprzez nakłuwanie nożem.
Sałatka z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem
Składniki:
6 buraków
1 granat
6 cienkich plastrów boczku
100 g sera koziego
sól pieprz
oliwa z oliwek
świeży tymianek
Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyć. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i każdego zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę(czas może być inny wszystko zależy od wielkości buraków, można je sprawdzać nakłuwając nożem). Pod koniec dołożyć do piekarnika plasterku boczku aby się wysmażyły. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić na osiem części i ułożyć na talerzu. Posypać pestkami granatu, pokruszonym kozim serem i pokruszonym boczkiem. Całość polać oliwą i listkami tymianku.
Cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej
Składniki:
Marchewki:
1,5 kg marchewki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2-3 mandarynki
1-2 cytryny
sól i pieprz
1 łyżka cukru
olej rzepakowy
Sznycle:
400 g fileta z indyka
1 jajko
2-3 łyżki mleka
sól i pieprz
200 g orzechów włoskich
klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić na ukośne 1 cm plasterki. Przełożyć do garnka z gotującą się wodą i ugotować przez 2-3 minuty. Z cytrusów otrzeć skórkę i odstawić. Następnie wycisnąć z nich sok do garnuszka. Dodać mąkę wymieszać, dodać cukier i podgotować aż uzyskamy lepiącą pastę. Pod koniec dodać otarte skórki. Można tez dodać kilka plasterków cytrusów. Marchew odcedzić i doprawić sola i pieprzem. Marchewki przełożyć na blaszkę do pieczenia i polać sosem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny do zamarynowania.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewki skropić olejem i piec około 15 minut.
W tym czasie mięso pokroić na cztery plastry, rozpić tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety i przyprawić solą i pieprzem. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać, można nawet zmiksować na gładką mąkę. Kotle, obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie w orzechach. Usmażyć na złoty kolor na klarowanym maśle. Marchewki podawać ze sznyclami.
Czekoladowo-warzywny chlebek
Składniki:
120 g masła
200 g cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
duża szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka tartej cukinii
0,5 szklanki tartych czerwonych buraków
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Natłuścić keksówkę o długości około 20-22 cm. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, cukinię i buraki. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i czekoladę. Wymieszać i przełożyć do foremki do pieczenia.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC i piec przez około 50-60 minut do momentu, aż drewniany patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.Ciasto można posypać kakao lub polać rozpuszczoną czekolada.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"