Sabrina Ghayour i kuchnia Bliskiego Wschodu

W kuchnia Dzień Dobry TVN prosto z Wielkiej Brytanii Sabrina Ghayour i przepisy rodem z Bliskiego Wschodu. Szef kuchni przygotowała: jajecznicę z kaczych jaj, pieczone bakłażanowe łódeczki i kebab z pikantnej jagnięciny.

Parsyjska jajecznica z kaczych jaj

Składniki:

1 łyżeczka nasion kuminu

1 łyżeczka nasion kolendryolej roślinny, do smażenia

Garść (ok. 8) świeżych liści curry

1 długa czerwona papryczka chili, drobno posiekana (bez nasion, jeśli wolisz łagodniejsze smaki)

1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

½ łyżeczki kurkumy

1 pęczek dymki, cienko pokrojony

30 g solonego masła

6 kaczych jajek

Skórka otarta z 1 niewoskowanej limonki

Listki z ½ pęczka (ok. 15 g) kolendry, drobno posiekane

Sól morska w płatkach

Świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej dużą patelnię na dość dużym ogniu i przez kilka minut praż na niej nasiona kolendry i kuminu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.

Przesyp przyprawy z patelni do moździerza i utłucz je na proszek. 

Skrop tę samą patelnię odrobiną oliwy, wrzuć na nią liście curry i kiedy usłyszysz lekkie trzaskanie, dodaj chili i czosnek, a później proszek z moździerza i kurkumę.

Wszystko starannie wymieszaj. Wrzuć na patelnię dymkę i masło i od razu wlej na nią rozbełtane kacze jajka.

Drewnianą łyżką mieszaj masę na patelni, żeby nie przywarła.

Dopraw jajecznicę sporą ilością soli i pieprzu, skórką z limonki i świeżą kolendrą, a potem natychmiast zdejmij ją z ognia.

Wymieszaj jajecznicę i podawaj.

Najlepiej smakuje z podgrzanymi podpłomykami lub plackami tortilli. Ja lubię dodać jeszcze sos chili albo chutney z mango.

Pieczone bakłażanowe łódeczki

Składniki:

3–4 duże bakłażany, pokrojone w łódeczki (5 cm szerokości od strony skórki)

100–150 ml oliwy

5 łyżeczek nasion kuminu

6 łyżek jogurtu greckiego

4–5 łyżek melasy z granatu

75 g prażonych orzeszków pinii

50 g pestek dyni

Listki z ½ pęczka (ok. 15 g) kolendry, drobno posiekane

100 g pestek granatu

Sól morska w płatkach

Świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. 

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. 

Używając pędzla do ciast, nasmaruj bakłażanowe łódeczki od strony miąższu sporą ilością oliwy. 

Ułóż je na blasze skórą do dołu i posyp je kuminem tak, żeby niektóre ziarenka przykleiły się do miąższu. 

Piecz bakłażany 45–60 minut, aż się zarumienią, a krawędzie łódeczek lekko się zwęglą. 

Przełóż bakłażany na duży płaski półmisek i przypraw dobrze solą i pieprzem.

Obficie posól i popieprz jogurt i jeśli nie jest płynny, rozrzedź go odrobiną wody. 

Skrop bakłażanowe łódeczki jogurtem, a później melasą. 

Posyp je orzeszkami pinii, pestkami dyni, a następnie kolendrą. 

Na koniec udekoruj wszystko pestkami granatu i podawaj od razu. 

Resztki możesz zjeść następnego dnia – smakują wspaniale podane w temperaturze pokojowej.

Kebab z pikantnej jagnięciny

Składniki:

Olej roślinny, do smażenia

1 duża cebula, drobno posiekana

500 g mielonej jagnięciny

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki mielonego kuminu

2 łyżeczki cynamonu

Sos jogurtowy

200 g jogurtu greckiego

2 łyżki mielonej kolendry

Trochę soku z cytryny

4 łyżki oliwy

Sól morska w płatkach

Świeżo mielony czarny pieprz

Oliwa z harissą

1 łyżeczka harissy różanej

1 łyżka oliwy

Do dekoracji

4 tortille (albo więcej, jeśli chcesz), pokrojone na ćwiartki

Listki z ½ pęczka (ok. 15 g) kolendry, grubo posiekane

4 dymki, cienko pokrojone

Przygotowanie:

Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu, skosztuj mikstury, dopraw ją do smaku i jeszcze raz starannie wymieszaj. 

W maleńkiej miseczce rozrzedź harissę oliwą – w ten sposób uzyskasz oliwę smakową – i odstaw.

Żeby usmażyć mięso, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wlej na nią tylko tyle oleju, żeby przykrył dno.

Smaż cebulę, aż się zezłoci, a następnie dorzuć na patelnię jagnięcinę.

Wymieszaj ją starannie, żeby rozbić grudki i połączyć mięso z cebulą.

Posyp je kurkumą, kuminem oraz cynamonem i mieszaj, aż przyprawy równomiernie rozprowadzą się w mięsie.

Smaż jagnięcinę 8–10 minut, aż mięso będzie brązowe i upieczone.

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.

Żeby zrobić pojedynczy kebab, połóż 1–2 łyżeczki mięsnego farszu na ćwiartce tortilli, na nim zrób kleks jogurtowego sosu, skrop całość odrobiną oliwy z harissą, posyp świeżą kolendrą i dymką i podawaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości