Rozgrzewająca kuchnia Reya: gorące, rozpływające się sery!

W tak mroźną pogodę jak dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey proponuje nam rozgrzewające sery. Co powiecie na klasyczny fondue serowe, suflet serowy, czy krem z oscypka i kalafiora? Już na samą myśl ślinka nam cieknie ;)

Krem z oscypka i kalafiora

Składniki:

1 duży oscypek owcze (ok. 65 g)

1l/1,5L rosołu drobiowego

1 kalafior

1l mleka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

2 ząbki czosnku

śmietanka 30%

Pieprz czarny

Pieprz ziołowy

Gałka muszkatołowa

Do podania:

Grzanki

Przygotowanie:

Oscypki ścierać na tarce (małe oczka). Kalafior ugotować w mleku doprawionym pieprzem i gałką muszkatołową. Masło roztopić w garnku, wsypać mąkę robić zasmażkę. Zalewać gorącym rosołem i mieszać aż masa będzie jednolita. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oscypek. Dodać ugotowany kalafior bez twardych części Gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około 10 minut. Zabielać śmietaną. Miksować. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową – uwaga oscypek jest bardzo słony. Podaję na gorąco z grzankami.

Fondue serowy

Składniki:

400 g sera Comté

400 g sera Beaufort

200 g sera Emmentaler

300 ml wytrawnego białego wina

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka skrobi (maki) kukurydzianej

1 kieliszek likieru Kirsch

1 ząbek czosnku

1 szczypta pieprzu

Croute au fromage czyli skorupa serowa

Składniki:

300 g cebulki dymki

3 ząbki czosnku

100 ml białego octu balsamicznego

3 łyżki wody

2 łyżki miodu leśnego

0,5 łyżki czarnego pieprzu, pokruszone

1 goździk

1 szczypta soli

300 g półmiękkiego chleba, w 8 plastrach

100Ml białego wytrawnego wina (np. Fendant)

8 dużych plasterków białej szynki

Sera raclette (około 700 g do 1000g)

Słodka papryka

Trochę pieprzu

Suflet serowy

Składniki:

200 g startego sera Gruyère

8 jaj

1/2 litra mleka

100 g masła

80 g mąki

Gałka muszkatołowa

Pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości