Materiał promocyjny

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"

Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"
Rodzina Wyrostków gotuje "na szybko"
W dobie kryzysu ekonomicznego i ciągle drożejącej żywności Marcin i Alicja pokażą nam, jak przyrządzić stosunkowo niedrogi, smaczny posiłek z tego, co znajdziemy w lodówce.

Chleb graham

1/2 opakowania (500 g) mieszanki Graham orkiszowy - koniecznie ta mąka (można ją dostać w supermarketach na zdrowej żywności)

5 g drożdży instant lub 12 g świeżych drożdży piekarniczych,

340 ml wody o temp. 20-25 st. C.

suszone figi, orzechy włoskie, rodzynki

0,5 l mleka oraz olej

Miska plastikowa, robot elektryczny, forma do pieczenia (podłużna ok. 25 cm) posmarowana cienko tłuszczem i oprószona mąką

- Mąkę i drożdże wsypać do miski, wlać wodę, wymieszać na jednolitą masę przez 5-8 min. (mieszadłami do ciasta na najniższych obrotach);

- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok.. 30 min. W ciepłym miejscu;

- ciasto wyjąć na deseczkę oprószoną mąką, zagnieść nadając mu kształt formy, umieścić w formie (może zajmować maks. 1/3 objętości), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok.. 40 min.

- formę ostrożnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, po 10 min. Obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze przez 40-50 min.

- wyłączyć piekarnik, wyjąć chleb po ok.. 15 min.

Pizza

1,5 szklanki mąki pszennej

szczypta soli, pół szklanki ciepłego mleka lub wody

2 łyżki oliwy

0,5 łyżeczki cukru

2 g drożdży

inne składniki: pomidory, papryka czerwona, papryka żółta, pieczarki, 2 cebule, salami lub inna wędlina, ser żółty, ser mozarella, sos pomidorowy lub ketchup, bazylia

Forma do pieczenia - może być blaszka z piekarnika

-Do ciepłego mleka dodajemy cukier + drożdże i mieszamy;

-Do miski wsypujemy mąkę +sól + zaczyn (zrobiony z mleka, cukru i drożdży)+oliwę

- smarujemy blaszkę oliwą rozprowadzamy szklaną ciasto (ciasto również smarujemy oliwą)

- rozprowadzamy po cieście sos pomidorowy lub ketchup i układamy pozostałe składniki według własnego uznania

- pizzę wkładamy do ciepłego piekarnika na 200 st. C - czas ok.. 20 min.

Omlet - specjalność Marcina

Warzywa:

15 dag pieczarek

1/2 czerwonej papryki

10-15 dag wędliny lub kiełbasy lub kurczaka lub innego niesurowego mięsa

1-2 pomidorów

Ciasto:

3-4 jajka

1,5-2 szklanek mleka

0,5 - 1 szklanki mąki

sól i przyprawy: pieprz, słodka papryka, oregano, majeranek, bazylia olej, ser żółty do posypania ok.10-15 dag

Pieczarki obrać i poszatkować w plasterki, paprykę i wędlinę lub inne mięso pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć i obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa smażyć z dodatkiem ziół, pieprzu i soli na delikatnym ogniu. Dla większej delikatności potrawy można patelnię przykryć pokrywką aby warzywa się poddusiły. Nie dopuścić do spieczenia

- często mieszać.

w tym czasie w misce roztrzepać mikserem jajka z mlekiem i solą(pół małej łyżeczki)aż do powstania lekkiej piany na wierzchu i dopiero wtedy dodać pomału mąkę. ciasto powinno być dość rzadkie (rzadsze niż cisto na naleśniki). francuzi do oryginalnego omleta nie dodają wcale mąki.

podsmażone warzywa zdjąć z patelni na talerz i odstawić na chwilę. na czystą patelnię (o średnicy nawet 30cm) wlać olej i poczekać aż się rozgrzeje a następnie wlać całe ciasto. ciasto cały czas zsuwać łopatką do środka aby nie przywarło a całe ciasto miało okazję zetknąć się

ze spodem patelni. gdy

w ponad 70% jest już zcięte na wierzch dodać równomiernie warzywa. Patelnię przykryć pokrywką lub zawartość patelni przekroić na “krzyż” i każdy z czterech kawałków obrócić na drugą stronę. Na całkiem ścięte ciasto położyć żółty ser i poczekać aż do jego rozpuszczenia. Ser można posypać po wierzchu ziołami i solą według smaku.

Jabłka pieczone w piekarniku:

Składniki, 4 porcje:

4 nieduże jabłka, np. Cortland

1 kromka chleba

8 łyżek żurawiny ze słoiczka

4 łyżki miodu, orzechy włoskie

Przygotowanie:

- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia).

- Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).

- Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości