Psie łakocie. Pyszne i zdrowe

Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia dla zwierząt! Matylda Jagłowska i Paula Domańska prowadzą pierwszą w Polsce... "psiastkarnię". Od samego rana przygotowywały smaczne i zdrowe przekąski dla czworonogów. Nad jakością dzisiejszych potraw czuwała suczka Lula! Robicie samodzielnie łakocie dla swoich podopiecznych?

Psiastka z psią czekoladą i bananem

Składniki:

1 jajko

2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

cały dojrzały banan banan

1/4 szklanki soku jabłkowego

1/4 szklanki wody

3 łyżki mączki chleba świętojańskiego

Przygotowanie:  Banana rozgniatamy na gładką masę, dodajemy suche składniki, sok i wodę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formujemy w kulki. Pieczemy 40min w piekarniku rozgrzanym do 140st. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu 7-10dni.

Psiafiny z kurczakiem i marchewką

Składniki:

1 jajko

2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki ugotowanego i drobno pokrojonego kurczaka

1/2 szklanki ugotowanej i drobno posiekanej marchewki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nakładamy do papilotek. Pieczemy 20-25 w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st. Studzimy.

Psiastkejk z dziczyzną i jabłkiem

Składniki:

1 jajko

2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki ugotowanej i drobno pokrojonej dziczyzny

1/2 drobno posiekanego jabłka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nakładamy do tortownicy o średnicy około 20cm. Pieczemy 40min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st. Studzimy.

Puszysty krem do psiastkejków lub psiafinów

Składniki:

250g schłodzonego serka mascarpone

1-2 łyżeczki miodu

ewentualnie barwnik naturalny do uzyskania pożądanego koloru

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości