Przysmaki kuchni chińskiej

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy chińskiego kucharza Li Chi. Przygotował dla nas: ogórka w sosie czosnkowym, pierogi z ciastem jajecznym faszerowane wieprzowiną oraz kulki ryżowe faszerowane czarnym sezamem.

Ogórek w sosie czosnkowym z octem ryżowym

Składniki:

2 ogórki zielone

1 łyżka stołowa octu ryżowego

2 ząbki czosnku

olej sezamowy

sól

cukier

Przygotowanie:

Kroimy ogórka na małe kawałki (ok. 1 cm), solimy – musimy odczekać, by ogórek puścił sok – wylewamy sok. Drobno siekamy czosnek. Łączymy wszystkie składniki i gotowe.

Pierogi z ciastem jajecznym faszerowane wieprzowiną

Składniki:

2-3 jajka w zależności od wielkości

200 g wieprzowiny mielonej

1/5 łyżki stołowej wina ryżowego

sos sojowy ciemny

sos ostrygowy

imbir

szczypiorek

sól

cukier

anyż

Przygotowanie:

Ciasto: ubijamy dokładnie jajka. Bierzmy niewielką patelnie i na rozgrzaną wlewamy ok. 15 ml ubitych jajek. Smażymy naleśniki jajeczne o średnicy ok. 10 cm.

Farsz: imbir i szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do wieprzowiny. Dodajemy wino ryżowe i delikatnie solimy. Wszystko mieszamy, by dokładnie połączyć składniki (mieszamy zawsze w jedną stronę). Jeśli farsz jest zbyt twardy, możemy, ale nie musimy, dodać wody. Po 5-10 min. mieszania zostawiamy farsz w lodówce na ok. 5-10 min.

Przechodzimy do lepienia pierogów – ciasto jajeczne smarujemy na krawędzi surowym jajkiem, wkładamy farsz i tworzymy pierożki. Na patelnię dodajemy odrobinę oleju, kroimy szczypiorek i imbir na małe kawałki – wrzucamy je na patelnię, dodajemy anyż i lekko podsmażmy. Następnie kładziemy na patelnię przygotowane wcześniej pierożki i lekko podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i wodę. Dusimy pierożki maksymalnie 10 min. aż sos zrobi się gęsty.

Kulki ryżowe faszerowane czarnym sezamem

Składniki:

200 g mąki ryżowej

pasta z czarnego sezamu

woda

Przygotowanie:

Do 200 g mąki ryżowej dodajemy 120 g wody. Mieszamy i mamy gotowe ciasto. Formujemy kulki z ciasta o średnicy ok. 2 cm. W każdej kulce robimy dziurki i nadziewamy je pastą z czarnego sezamu. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy przygotowane kulki. Do wrzącej wody w trakcie gotowanie trzy razy dolewamy ziemnej wody. Kulki są gotowe w momencie, kiedy woda zagotuje się po raz trzeci.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości