Przepisy na pyszne racuchy

Wiele osób uwielbia jeść racuchy, ale nie wszyscy potrafią je zrobić. Z pomocą przyszedł szef kuchni Jakub Kasprzak. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował racuchy z jabłkami i racuchy gryczane z dzikiem.

Racuchy – przepis podstawowy

Składniki:

250 g mąki

2 jajka

50 g cukru

50 g oleju

30 g świeżych drożdży

szczypta soli

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanej patelni.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

Ciasto podstawowe

200 g jabłek

50 g namoczonych rodzynek

cynamon

60 g cukru

15 g wody

200 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z ciastem, dodać cynamon i odciśnięte rodzynki, do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę, gotować do momentu powstania syropu, dorzucić orzechy, które wcześniej prażyliśmy przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Energicznie wymieszać i podać z racuchami

Racuchy gryczane z dzikiem

Składniki:

125 g mąki pszennej

125 g mąki gryczanej

2 jajka

5 g cukru

50 g oleju

30 g świeżych drożdży

300 g mąki

szczypta soli

gulasz z dzika

0,5 kg karkówki z dzika

50 g marchew

50 g selera

50 g pietruszki

50 g cebuli

40 g masła

200 ml wina czerwonego

1 l wywaru drobiowego

główka czosnku

rozmaryn, tymianek

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości