Kapusta w roli głównej. Przepisy Darii Ładochy

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na kapuście. Warzywo warto jeść zwłaszcza o tej porze roku, bo jest bogate w witaminę C. By nie wzdymała, dodajemy do niej kminek. Czy wiedzieliście, że kapusta pieczona jest słodsza niż duszona? I jak ją ładnie podać, by nie wyglądała jak bigos?

Pieczona czerwona kapusta z orzechami i kozim serem

Składniki:

1 średnia czerwona kapusta

2 pomarańcze

1/4 łyżeczki soli

5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich

1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 papryczka chilli drobno posiekana

1/2 łyżeczki cynamonu

4 łyżki sosu sojowego

1/3 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni

100 g koziego sera twardego

Garść liści rukoli

Przygotowanie:

Z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnych oczkach a następnie wyciśnij sok. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej plastry kapusty. Dodaj soli i pieprzu, posyp posiekanym chilli i polej pomarańczową marynatą. Zapiekaj około 25 minut. Upieczona kapustę posyp rozrobionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem. Wyłóż na talerz udekorowany rukolą.

Kapusta włoska z suszonymi pomidorami i granatem

Składniki:

½ kapusty włoskiej

1 cebula biała drobno pokrojona

1 szklanka wody z sosem sojowym lub wywaru warzywnego

3 pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

10 suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 łyżka oliwy z oliwek

Sok z 1 cytryny

3 śliwki drobno pokrojone

1/4 łyżeczki wędzonej papryki

Szczypta kminu rzymskiego

Szczypta cynamonu

Garść orzechów włoskich

Garść świeżych liści szpinaku

2 łyżki ziarenek granatu

Przygotowanie:

Podgrzej olej w garnku i podsmaż cebulę wraz z przyprawami. Dodaj kapustę i śliwki i duś chwilę. Następnie podlej delikatnie wodą lub wywarem. Duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. na sam koniec dodaj sok z cytryny, szpinak i orzechy. Kapusta potrzebuje zaledwie 20 minut, by wylądować na talerzu od momentu poszatkowania na drobne kawałki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości