Przepis na idealny tort biszkoptowy od Ani Starmach i Bartosza Adamskiego z MasterChefa

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Bartosz Adamski z "Masterchefa" przygotowali idealny tort biszkoptowy. Skorzystajcie z ich przepisu!

Składniki:

Ciasto

12 białek

12 żółtek

12 łyżek cukru

12 łyżek mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Fakultatywnie: 2 łyżki kakao, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, 3 łyżki siekanych orzechów

Krem

750 ml śmietanki 30%

300 ml serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Fakultatywnie: 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady, świeże owoce, wiórki kokosa, wiórki czekolady, orzechy

Syrop

200 ml syropu z brzoskwiń lub ananasów z puszki

Słodka herbata

Syrop cukrowy z cytryną

Dekoracja

Świeże owoce

Orzechy

Bakalie

Przygotowanie:

Biszkopt

Przygotuj 2 tortownice 23/24 cm, wyłóż spód papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Żółtka utrzyj z cukrem.

Białka bij na sztywną pianę.

Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami, dodawaj też partiami mąkę.

Mieszaj delikatnie łyżką (nie mikserem, jeśli chcesz to na tym etapie możesz dodać kakao, skórkę cytrynową czy orzechy).

Masę przelej do dwóch tortownic, do jednej nalej 1/3 ciasta a do drugiej 2/3.

Mniejszy biszkopt piecz 20-25 min., a większy - 30-35 w temperaturze 180 st. (bez termoobiegu).

Sprawdź czy biszkopt jest gotowy wbijając patyczek w sam środek ciasta.

Biszkopty ostudź. Większy biszkopt przetnij na połowę aby otrzymać dwa blaty.

Masa

Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem używając miksera o małych obrotach.

Smak masy możesz urozmaicić dodając czekoladę (rozpuszczoną ale ostudzoną), pokruszone orzechy, kokos czy kawałki owoców.

Biszkopt możesz (nie musisz) nasączyć.

Następnie przełóż masą, udekoruj owocami lub bakaliami.

Przechowuj w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości