W najbliższym odcinku „Ugotowanych” zobaczymy stolicę w nowej odsłonie. Warszawa to tygiel show biznesu. A już teraz Małgorzata Potocka, w kuchni Dzień Dobry TVN, zdradziła swój tajemny przepis na sernik idealny! W sam raz na Wielkanoc! Sernik mój pewniak
Przepis podstawowy
Składniki:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym, a następnie dodajemy jajka i ser. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
Sernik ze śliwkami w czekoladzie
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Likier amaretto - 40ml
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym. Dodajemy jajka, ser, mąkę, a na sam koniec likier amaretto. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
Składniki spodu:
Śliwki w czekoladzie - 200g + 100g do dekoracji
Masło- 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Mąka - 100g
Migdały płatki - 50g
Żółtka – 2 szt.
Przygotowanie:
Śliwki w czekoladzie (200g), masło oraz cukier drobny trzcinowy mieszamy, a następnie rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie wszystko miksujemy na puree. Masę dodajemy do mąki i uzupełniamy migdałami i żółtkami. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wypiekamy spód w temperaturze 180 stopni. Wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie.
Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Śmietana 36% - 100ml
Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
Esencja waniliowa
Składniki spodu orzechowego:
Mąka - 100g
Orzechy laskowe - 100g
Masło - 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Składniki łączymy robiąc kruszonkę, którą wysypujemy dno tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za masę serową. Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy jajka, ser, a na koniec mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód orzechowy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
Sernik z kaszą manną i kruszonką owsianą
Składniki spodu:
Otręby owsiane - 200g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 200g
Mąka - 125g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy. Powstałą kruszonkę dzielimy na pół - jedną część wykładamy na dno tortownicy. Wypiekamy kruchy spód w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Składniki masy serowej:
Mleko - 750ml
Kasza manna - 150g
Masło - 2 łyżki
Ser ricotta - 750g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 350g
Jajka – 8 szt.
Pomarańcze – 2 szt.
Cytryna – 2 szt.
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z masłem i 50g cukru drobnego białego. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z 300g cukru drobnego białego. Dodajemy ser ricotta na przemian z masą grysikową. Na koniec dodajemy sok z owoców i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy wszystko do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni. Sernik dekorujemy cukrem pudrem w młynku.
Pascha inna forma sernika
Składniki:
Ser biały tłusty - 1kg
Żółtka – 8 szt.
Cukier puder - 300g
Masło - 200g
Śmietana 36% - 200ml
Skórka cytrynowa kandyzowana
Pigwa kandyzowana
Limonka kandyzowana
Laska wanilii
Orzechy włoskie - 100g
Rodzynki - 200g
Rum - 100ml
Napar z herbaty - 100ml
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy herbatą i rumem, zagotowujemy i odstawiamy, aby napęczniały. Ser miksujemy na krem. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser. Ważne, aby ser był w tej samej temperaturze co masło. Dzięki temu masa się nie zważy. Masę przekładamy do garnka, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy wszystkie bakalie (orzechy, limonkę, pigwę). Jeżeli nie mamy pigwy ani limonki, śmiało możemy je zastąpić pomarańczą i cytryną. Masę przekładamy do gazy, układamy na sitku i z góry obciążamy talerzem z miseczką wody. Całość owijamy folią spożywczą. Dzięki temu pascha nie przejdzie zapachami wędlin, których na pewno będzie w Święta Wielkanocne bardzo dużo. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie paschę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z gazy i dekorujemy bakaliami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"