Przekąski idealne na piknik

Wybierasz się na piknik? Przygotuj smaczne przekąski według przepisów Jana Kuronia. Skorzystaj z przepisów na: filety z dorsza w jarmużowo-krakersowej panierce z ryżem po arabsku, pastę z czerwonej fasoli z kuminem, chili i pestkami granatu oraz gazpacho. Czy wiecie, że gazpacho można zagęścić krakersami? Janowi Kuroniowi w kuchni towarzyszył Filip Chajzer.

Filety z dorsza w jarmużowo-krakersowej panierce z ryżem po arabsku

Składniki:

2 filety z dorsza (po 150 g)

Opakowanie krakersów 180 g

100 g pociętego, umytego i osuszonego jarmużu

2 jajka

Pół szklanki mąki pszennej

200 g ryżu

Około 350 ml wrzątku

2 łyżki oleju rzepakowego

½ łyżeczki pieprzu cayenne

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smaż ryż często mieszając, do momentu kiedy większość ziaren zacznie się robić biała. Dopraw pieprzem, pieprzem cayenne i solą. Zalej całość wrzątkiem i gotuj na najmniejszym gazie. Po około 13 minutach ryż będzie miękki na zewnątrz jednak w środku będzie stawiał opór. Zdejmij go wtedy z gazu, przykryj i odstaw na 5 minut.Krakersy zmiksuj z jarmużem. Filety oprósz w mące doprawionej solą i pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku, na koniec obtocz w zmiksowanej panierce.Rybę wyłóż na rozgrzany tłuszcz, zmniejsz gaz i smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony.

Pasta z czerwonej fasoli z kuminem, chili i pestkami granatu

Składniki:

300 g ugotowanej czerwonej fasoli

1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

Płaska łyżeczka mielonego kuminu

2 łyżki siekanej świeżej kolendry

Łyżka soku z cytryny

Sól

Pestki ½ owocu granatu

Łyżeczka posiekanej papryczki habanero lub innej

Opakowanie krakersów 180 g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Gotową pastę serwujemy na krakersach.

Gazpacho

Składniki:

1 litr soku pomidorowego

2 papryki

1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe

15 oliwek

½ cebuli

2 ząbki czosnku

7 krakersów

Garść posiekanej świeżej bazylii Ew. świeży tymianek lub oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Gazpacho najlepiej przyrządzać w blenderze kielichowym. Wlej do niego sok, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i posiekane zioła (zostaw odłożone pół papryki i część ogórka). Dolej oliwy z oliwek i zagęść pokruszonymi krakersami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładko. Serwuj z posiekaną drobno papryką (najlepiej żółtą lub zieloną)i ogórkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości