Prosta kuchnia Mellerów

Dziś Marcin Meller pojawił się w studiu wyjątkowo nie w roli prowadzącego program. Wraz z siostrą Katarzyną przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowali tradycyjne potrawy ze stołu Mellerów. Wszystkie przedstawione w programie receptury zostały zawarte w książce kucharskiej Katarzyny "W kuchni mamy i córki", gdzie znajdziemy przepisy na dania poznane podczas podróży po świecie oraz rodzinne anegdoty.

Menemen, czyli jajecznica po turecku

Składniki: 

100 g fety (oryginalnej, bo musi być twarda)

100 g oliwek 

1 duży pomidor malinowy 

6 jajek 

Łyżka oliwy z oliwek 

Sól

Pieprz kolorowy w młynku

Przygotowanie: 

Oliwki pokroić w plasterki, pomidora obrać i pokroić w kostkę, fetę pokroić w kostkę o grubości 1 cm.

Na rozgrzana patelnię wlać oliwę, a następnie wrzucić pomidory.

Smażyć je przez około 5 minut, następnie dodać oliwki, fetę i wbić jajka.

Mieszać całość do momentu ścięcia jajek. Ważne, żeby danie było wilgotne i nieprzesuszone.

Na koniec doprawić je solą i pieprzem.

Można włożyć danie do filiżanki i ułożyć na talerzu stożek. Tak często serwowano menemen w Turcji.

Kawior po żydowsku, czyli pasta z wątróbek

Składniki: 

½ kg wątróbek kurzych 

2 cebule 

3 jajka na twardo 

Olej roślinny 

Sól 

Pieprz czarny

Przygotowanie: 

Posiekaną drobno cebulę usmażyć na oleju na złoto.

Przełożyć cebulę na talerz, a w pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć umytą wątróbkę (około 10 minut).

Jajka ugotować na twardo.

Po schłodzeniu wszystkich składników wrzucić całość do malaksera (włącznie z tłuszczem z patelni), dodać łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu, najlepiej z młynka, całość zmiksować.

Pastę przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Bigos

Składniki: 

1 i ½ kg kapusty kiszonej 

1 kg białej kapusty 

300 g kiełbasy 

300 g wołowiny 

300 g wieprzowiny 

300 g cielęciny 

200 g boczku wędzonego 

200 g grzybów suszonych 

200 g śliwek kalifornijskich 

4 cebule 

4 listki laurowe 

Pieprz 

Sól

Majeranek 

Tymianek

1 łyżka cukru 

1 szklanka czerwonego wytrwanego wina

Przygotowanie: 

Kapustę kiszoną zalać wodą w dużym garnku tak, by ja przykryła, podgotować i odlać pierwszą wodę.

Odcedzoną zalać 3 szklankami wody i gotować bez przykrywki.

Pokroi główkę kapusty, dodać do kapusty kiszonej, dolać szklankę wody i zamieszać.

Gdy woda odparuje, włożyć kiełbasę w całości i liście laurowe.

Grzyby umyć, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 30 min.

Mięsa z cebulą włożyć do piekarnia rozgrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.

Gdy kapusta jest już miękka, dodać pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, pokrojone w kostkę mięsa i cebulę.

Tylko boczek włożyć w całości, bo przed podaniem zostanie wyjęty.

Wlać również sos z pieczeni.

Na końcu dodać przekrojone na pół śliwki, łyżkę cukru, sól, pieprz i szklankę wina.

Kiełbasę wyjąć i pokroić w kostkę.

Mając wszystkie składniki w garnku, dobrze wymieszać całość i zostawić na małym ogniu około godziny, mieszając od czasu do czasu.

Ważne, żeby nie przypalić kapusty. Jeżeli w garnku zabraknie sosu, można podlać odrobiną wody.

Ostudzony bigos wstawić do lodówki, a następnego dnia znowu gotować przez godzinę na małym ogniu, ciągle mieszając.

Tę czynność można powtórzyć przez dwa, trzy dni.

Torta caprese

Składniki: 

200 g gorzkiej czekolady 70%

370 g obranych migdałów 

200 g masła 

5 jajek 

200 g cukru brązowego nierafinowanego 

Szczypta soli 

Cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Czekoladę rozdrobnić w malakserze na kawałki wielkości małego paznokcia (około 5 mm). Jeżeli nie ma w pobliżu malaksera, można czekoladę pociąć lub pokruszyć.

Ważne, żeby nie zrobić z niej miazgi, bo większe kawałki czuć potem podczas jedzenia, i tak ma być.

Przełożyć czekoladę do czystej miski.

Następnie zmiksować migdały. Można kupić zmielone, ale ja wolę kupić albo całe obrane, albo krojone i miksować samodzielnie. Muszą być zmielone drobno, ale niekoniecznie na pył.

Zmielone migdały przełożyć do miski z czekoladą.

W malakserze ubić żółtka z cukrem na jednolitą masę, a następnie po kawałku dodawać masło.

Przełożyć masę do miski z czekoladą i migdałami.

Ubić białka, dodając odrobinę soli.

Połączyć obie masy, delikatnie mieszając drewniana łyżką w jednym kierunku, a następnie przelać całość do formy o średnicy 24-26 cm, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec godzinę. Można korzystać z opcji termoobieg lub góra/dół.

Kiedy ciasto wystygnie, obsypać je przez sitko cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości