W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Anikę Ćwiek, finalistkę III edycji "MasterChef Junior" oraz Arkadiusza Prunesti, byłego jużbuczestnikiem obecnej edycji programu "MasterChef", którzy przygotowali swoje popisowe dania. Co powiecie na sushi lub gęsinę na risotto jabłkowym z sosem żurawinowym i porem cydrowym.Sushi Aniki
Składniki :
500 g ryżu do sushi
Liście nori
Łosoś wędzony i surowy
Krewetki tygrysie
Masło
Czosnek
Natka pietruszki
Mango
Awokado
Ogórek
Sałata
Papryka żółta i czerwona
Sól
Cukier
Ocet ryżowy
Sezam czarny i biały
Sos sojowy
Wasabi
Imbir marynowany
PRZYGOTOWANIE:
Płuczemy ryż pod zimną wodą ok. 20 min. Ryż w proporcji 1:1 z wodą gotujemy 10 min od zagotowania (pod przykrywką).
Zaprawa: do garnka dodajemy ocet ryżowy, sól i cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie zagotowujemy)
Na blaszce rozprowadzamy ciepły ryż i polewamy zaprawą. Mieszamy ryż i odstawiamy, aby lekko wystygł (nie może być zimny). Kroimy warzywa oraz owoce na cienkie słupki, rybę, jeśli jest w plastrach to na cienkie paski, jeśli w kawałku na wąskie pasy. Obwijamy matę folią spożywczą. Nori łamiemy na pół. Na macie kładziemy nori, układamy ryż zostawiając cienki pasek na górze, który zwilżamy wodą. Układamy składniki według uznania na ryżu, zwijamy sushi zaciskając składniki i rolujemy. Gotowe sushi kroimy na kawałki oraz podajemy z sosem sojowym
Danie Arkadiusza: Gęsina na risotto jabłkowym z sosem żurawinowym i porem cydrowym
Składniki:
5 gęsich udek
1 doniczka świeżego tymianku
1 opakowanie kminku
Sok jabłkowy
1 główka czosnku
1 szt Cebula
1 opak ryżu arborio
2 jabłka
330ml cydr u
1 kostka masła
1 kostka parmezanu
100 g świeżej żurawiny
1 mały słoik miodu
1 pomarańcz
Goździki
Cynamon
Szczawik zajęczy – micro zioła
2 sztuki marchewki
1 duży seler duży
1 opakowanie ziela angielskiego
1 opakowanie liści laurowych
1 opakowanie pieprz czarny mielony
1 opakowanie gwiazdek anyżu
1 sztuka pietruszki korzeń
1 szt. Pora
Sól
Przygotowanie:
Gęsina:
Gęś przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeży tymianek i kminek, wcieramy czosnkiem. Na dno naczynia żaroodpornego/brytfanki wlewamy sok jabłkowy i wkładamy skórą na dół. Całość przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika nagrzanego na ok 150 stopni celcjusza. Po ok 1 godzinie przewracamy całość i lekko podlewamy sokiem jabłkowym. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę, odwracamy nóżki i pieczemy ok 15 min w temperaturze 220 stopni, tak aby skórka się zrobiła chrupiąca. Po upieczeniu tłuszcz wraz z sokami zlewamy. Będziemy go wykorzystywać do zrobienia sosu.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy świeżą żurawinę, dodajemy 3 łyżki miodu (jeżeli chcemy aby był bardziej kwaśny sos dodajemy 1,5 łyżki miodu). Dolewamy cydr (ok 100ml) i całość gotujemy. Kiedy wszystko się zredukuje i zgęstnieje, przecedzamy przez sito na gładki sos, dolewamy tłuszcz z gęsi. Redukujemy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy solą pieprzem oraz świeżym tymiankiem. (Można dodać trochę masła na koniec, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencje).
Risotto jabłkowe:
Przygotowujemy bulion z selera, marchwi, 0,5 cebuli, pietruszki, przypraw oraz 1 nóżki z gęsi, cząstki pora.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy ryż, czekamy, aby się lekko sprażył i podlewamy go cydrem (100ml) tak, aby pierwszą partię płynu wchłonął do środka. Następnie mieszając od czasu do czasu podlewamy go bulionem. Kiedy ryż będzie prawie gotowy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy jabłka z przyprawami.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło (50g) dodajemy 1 ząbek czosnku oraz 0,5 posiekanej w drobna kostkę cebule. Całość lekko podsmażamy i dodajemy 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę, dodajemy sok z jednej pomarańczy, gwiazdkę anyżu, cynamon. Kiedy całość się lekko podsmaży i zredukuje, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wkład z jabłek łączymy wraz z ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"