Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Zupa grzybowa z grzybów solonych
Składniki:
40 dag grzybów solonych
2 cebule
30 ml śmietan 18%
½ litra mleka
5 dag masła
wywar warzywny:
marchew
seler
pietruszka korzeń
por
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby odsączyć z solanki i namoczyć w mleku. Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle dodać odsączone i pokrojone grzyby. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar warzywny, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Podajemy z łazankami i zieloną pietruszką.
Zapiekanka z kwaszonej kapusty
Składniki:
30 dkg kwaszonej kapusty
30 dkg ziemniaków
3 cebule
30 dkg pieczarek
20 dkg masła
30 dkg boczku wędzonego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Oczyszczone pieczarki i cebule pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wykładamy skrojonym w plastry boczkiem wędzonym, układamy na przemian ziemniaki posypane przyprawą, cebulę, pieczarki i kapustę kwaszoną wcześniej odsączoną i pokrojoną. Na wierzch układamy plastry boczku. Całość zapiekamy ok 45 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Tapas z piklami
Składniki:
½ kg schabu b/k
½ kg karkówki b/k
½ kg polędwicy wieprzowej
5 dkg grzybów suszonych
sól
pieprz mielony
pieprz gruboziarnisty
cykoria
dynia marynowana
gruszka marynowana
śliwka z octu
grzyby marynowane
sos cumberland
żurawina
czarna porzeczka
chrzan tarty
wino czerwone wytrawne
pomarańcza
Przyprawy:
sól
pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone mięsa – schab oprószamy słodką papryką, solą i pieprzem Karkówkę rozcinamy, rozbijamy tłuczkiem faszerujemy uprzednio namoczonymi w mleku grzybami doprawiamy solą i pieprzem i zwijamy w roladę. Polędwiczkę wieprzową obtaczamy w gruboziarnistym pieprzu i soli zawijamy w folię aluminiową. Całość mięsa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 160-180 stopni przez 45 minut. Przygotowujemy sos cumberland – żurawinę i dżem zmiksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, wino, sól i pieprz do smaku, sok z pomarańczy mieszając dokładamy otartą skórkę z pomarańczy. Cykorie rozdzielamy na liście myjemy osączamy z wody i układamy na półmisku, marynaty kroimy w kostkę i układamy na cykorii i serwujemy z upieczonymi mięsami pokrojonymi w cienkie plastry i sosem.
Szarlotka
Surowce na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3 jaja
0,25 kg masła
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Surowce na kruszonkę:
12,5 dkg masła
3 łyżki maki krupczatki
2 łyżki mąki
½ szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka cukru waniliowego
Surowce na farsz:
10 jabłek szara reneta
½ szklanki cukru kryształ
5 dkg masła
1 łyżeczka cynamonu
1 cytryna
Przygotowanie:
Jabłka myjemy obieramy i kroimy w cząstki , wrzucamy na patelnię na średni ogień, dodajemy skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny. Dodajemy cukier, cynamon i masło. Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i wyrabiamy ciasto. Formę natłuszczamy masłem i rozkładamy rozwałkowane ciasto, następnie rozkładamy uprzednio przygotowany farsz . Na wierzch nakładamy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"