Materiał promocyjny

Potrawy z kaszy. Zachwycą Twoje podniebienie

Dla Olgi Głębickiej, finalistki konkursu "Gotuj o wszystko", kasza nie jest tylko dodatkiem, ale inspiracją do tego, by przygotować smaczne potrawy. W naszej kuchni Olga przygotowała: tabbouleh z kaszy gryczanej, ziołowe placuszki z kaszy manny, zimową zapiekankę z kaszy jęczmiennej, ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej i coulis z malin. Skorzystajcie z jej przepisów! Smacznego!

Tabbouleh z kaszy gryczanej

Najczęściej pojawia się z kaszą kuskus, tradycyjnie z kaszą bulgur, dziś jednak w roli głównej wystąpi kasza gryczana - palona (można też użyć nieco bardziej delikatnej wersji - kaszy gryczanej niepalonej).

100-150 g kaszy gryczanej palonej

duży pęczek natki pietruszki

1 zielony ogórek

2-3 duże pomidory (lub 15-20 pomidorków koktajlowych)

gruby szczypior

1 awokado

cytryna (sok i odrobina startej skórki)

oliwa

ząbek czosnku (opcjonalnie)

sól, pieprz do smaku

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko, odstawiamy do wystudzenia. Ogórek, pomidory, awokado, szczypior i natkę kroimy drobno, mieszamy z kaszą, doprawiamy sokiem z połowy cytryny, 2-3 łyżkami oliwy, skórką z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do grillowanej ryby lub drobiu.

Ziołowe placuszki z kaszy manny z pepperonatą

Pyszne, kolorowe, pachnące latem danie - idealne na mroźny wieczór! Kasza manna kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim śniadaniem lub deserem, tym razem proponuję wersję wytrawną.

Ziołowe placuszki z kaszy manny

180 g kaszy manny

500 ml mleka

1 łyżeczka soli

150 g tartego parmezanu

1 jajko

50 g masła

pół łyżeczki suszonego rozmarynu

olej do smażenia

Mleko gotujemy i powoli dosypujemy kaszę, cały czas mieszając, dodajemy sól. Zmniejszamy ogień, mieszamy, aż kasza zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ostawiamy z ognia, dodajemy masło, rozmaryn i parmezan, mieszamy i po częściowym ostudzeniu dodajemy jajko. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową matą), wygładzamy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Tuż przed podaniem wycinamy foremką lub szklanką placuszki i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoto.

Kolorowa pepperonata

3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)

2 czerwone cebule

3 pomidory

3 ząbki czosnku

świeże lub suszone oregano

oliwa

sól i pieprz do smaku

Papryki myjemy, suszymy i wkładamy do piekarnika pod grill (obracamy co kilka minut - skórka na paprykach powinna stać się prawie czarna), po czym przekładamy je do garnka, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy papryki z garnka, zdejmujemy skórki oraz wyjmujemy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na cienkie paski.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy, miażdżymy trzonkiem noża i kroimy drobno;

Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki, wydrążamy również środek pomidorów,a miąższ kroimy w cienkie paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek, aż do zeszklenia, dodajemy paprykę, pomidory i oregano, zmniejszamy ogień i dusimy ok 20-30 minut, pod koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli pomidory są kwaśne można zrównoważyć smak dodając szczyptę cukru.

Na każdym podsmażonym na złoto placuszku kładziemy łyżkę pepperonaty, możemy również udekorować całość pokruszonym serem kozim lub owczym.

Zimowa zapiekanka z kaszy jęczmiennej (grubej)

Danie wyjątkowo aromatyczne, idealne na mroźny, zimowy dzień - lekko chrupiąca kasza jęczmienna, wędzony boczek, odrobina słodyczy i górski ser - czy może być coś bardziej rozgrzewającego? :)

2 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej (grubej)

200 g boczku wędzonego parzonego

mięso z połowy pieczonego kurczaka (lub 2 filety z piersi kurczaka, pieczone lub gotowane)

2 czerwone cebule

750 g pieczarek

100-150 g drobnych rodzynek

mieszanka włoskich ziół, sól, czarny pieprz

oliwa

150-200 g tartego sera (żółtego wędzonego lub oscypka)

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dodajemy drobno krojoną cebulę, smażymy tak długo, aż boczek będzie lekko chrupiący, a cebula zeszklona. Następnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oliwy, solimy, dusimy, aż odparuje płyn z pieczarek, dodajemy do kaszy, boczku i cebuli, mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem, doprawiamy do smaku; całość przekładamy do nasmarowanej oliwą formy do pieczenia, posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 200° C) na 25-30 minut.

Wilgotne ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej (z malinowym coulis i kremem bazyliowym)

Doskonałe zakończenie wieczoru - świeży, kolorowy, lekko ziołowy deser - kasza kukurydziana sprawia, że ciasto ma wspaniałą, wilgotną konsystencję, ale również słoneczny kolor!

Cytrynowe ciasto kukurydziane

100 g kaszy kukurydzianej (drobnej)

200 g drobnego cukru

200 g miękkiego masła

220 g mielonych migdałów (bez skórki)

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

skórka z 2 cytryn (+ sok z 2 cytryn i 120 g cukru do nasączenia ciasta)

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Masło ucieramy z cukrem dodając na zmianę suche składniki i jajka, na końcu dodajemy skórkę z cytryn. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).

Sok z cytryn gotujemy z cukrem do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciasto nakłuwamy patyczkiem raz przy razie, nasączamy cytrynowym syropem i odstawiamy do wystygnięcia. Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto z formy, wycinamy foremką kółka tuż przed podaniem.

Aksamitny krem bazyliowy

duży pęczek bazylii

500 g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru (lub więcej, według uznania)

Bazylię blendujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy partiami mascarpone, miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru (uwaga: krem nie może być zbyt słodki - powinien zrównoważyć bardzo słodkie ciasto cytrynowe).

Coulis z malin

400 g malin

50 g drobnego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

Maliny gotujemy z cukrem i octem do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie studzimy i miksujemy, przecieramy przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Krążki z ciasta cytrynowego dekorujemy porcją kremu, malinowym coulis i listkiem bazylii.

Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"