Dzisiaj Anna Starmach zainspirowana obrazem Giuseppe Arcimboldo, pt.: "Ogrodnik" postanowiła przygotować dla nas tzw. potrawy jednogarnkowe. Znalazły się wśród nich same smakołyki: strogonow, ratatouille, ryba pieczona w soli, a na deser Ania przygotowała zimowe ciasto kawowe.Strogonow
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml śmietany
4 ogórki kiszone
500 g pieczarek
2 czerwone papryki
Słodka papryka
Łyżka musztardy
150 ml bulionu warzywnego
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę oczyść z błon i pokrój na cienkie podłużne kawałki. Przysmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebule i pieczarki pokrój, a następnie przysmaż na maśle, potem wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj do garnka koncentrat i musztardę, wymieszaj. Ogórki i paprykę pokrój w słupki, dodaj do mięsa, przypraw słodką papryką, solą pieprzem. Całość zalej bulionem, gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Przed samym podaniem dodaj do strogonowa kilka łyżek śmietany.
Ratatouille
Składniki:
500 g pomidorów
2 cebule
2 papryki
Bakłażan
2 cukinie
Tymianek
Liść laurowy
2 ząbki czosnku
Sól/pieprz
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę, dodaj gałązkę tymianku i 2 liście laurowe. Smaż, aż zrobi się szklista, dodaj wtedy pokrojone warzywa, zaczynając od papryki następnie bakłażan, cukinię a na końcu pomidory. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.
Ryba pieczona w soli
Składniki:
3 kg gruboziarnistej soli kamiennej lub morskiej
2 pstrągi
2 białka
Świeży rozmaryn
Świeży tymianek
Ćwiartka cytryny
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Białka ubij na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj je z solą, możesz dodać odrobinę wody. Połowę soli wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Ryby posmaruj oliwą, skrop cytryną, a do środka włóż gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj pstrągi pozostałą ilością soli. Piecz 20 -25 minut (zależnie od wagi ryby) w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Zimowe ciasto kawowe z orzechami
Składniki:
120 g masła
120 g gorzkiej czekolady
150 g brązowego cukru
3 jaja
3 łyżki espresso
100 g mąki
80 g orzechów włoskich grubo siekanych
Sos czekoladowy:
120 g śmietanki kremówki
100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, espresso, poczekaj, aż będą stanowić jednolitą masę, a następnie ściągnij z ognia. Po ostudzeniu wymieszaj czekoladę z jajami (użyj miksera) i z cukrem, następnie powoli dodawaj mąkę a na końcu orzechy. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto powinno być w środku wilgotne)
Sos: śmietankę zagotuj, zalej nią połamaną w kawałki czekoladę, wymieszaj aż się oba składnik się połączą. Ciasto podawaj z sosem, dekoruj orzechami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"