Podhalańska kuchnia wielkanocna: moskole i chrzanica

Prawdziwy góral z Podhala, Maciej Koźlakowski opowiedział w kuchni Dzień Dobry TVN o Wielkanocy w górach. Kucharz pokazał proste przepisy na: podhalańskie moskole, zupę chrzanową i deser z twarogu.

Podhalańskie moskole

Składniki:

Ziemniaki 1 kg

Mąka 0,5 kg

Biała kiełbasa 

Włoszczyzna 

Rzodkiewka

Szczypiorek

Świeży koperek

Słoiczek chrzanu 

Jajka 10 szt 

Śmietanka słodka 30% 1 szt

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie rozgniatamy tłuczkiem dodajemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy.

Formujemy na dłoni małe placuszki i układamy na patelni bez tłuszczu.

Pieczemy na bardzo małym ogniu do momentu aż placuszki się zarumienią.

Białą kiełbasę gotujemy w wodzie z włoszczyzną zielem angielskim i listkiem laurowym.

Jajka gotujemy na twardo a następnie blendujemy z dodatkiem chrzanu i słodkiej śmietany.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe moskole lądują na talerzu, kroimy kiełbasę w plasterki i układamy na placuszkach dodajemy mus a następnie dekorujemy danie rzodkiewką szczypiorkiem i koprem.

Zupa chrzanowa

Składniki:

Słoiczek chrzanu 

Boczek 0,5 kg

Ziemniaki 0,5 kg

Włoszczyzna

Zielona sałata

Kwaśna śmietana 18% 1 szt

Jajka 5 szt

Przygotowanie:

Robimy wywar na zupę - do rondelka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę oraz skórę z boczku.

Po około 20 min usuwamy wszystkie dodatki i do garnka wrzucamy ziemniaki pokrojone w drobna kostkę.

Gotujemy do miękkości a następnie dodajemy 2/3 stołowe łyżki chrzanu wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

Dodajemy kwaśną śmietanę według uznania i ponownie blendujemy doprawiamy solą i pieprzem.

Boczek kroimy w drobną kostkę i prażymy na patelni bez tłuszczu. 

Sałatę dokładnie myjemy zdejmujemy liście i w głębokim naczyniu zalewamy na 5 min wrzątkiem.

Sałatę układamy w głębokim talerzu i zalewamy zupą, posypujemy prażonym boczkiem, dekorujemy.

Deser z twarogu

Składniki:

Twaróg wiejski 1 opakowanie 

Śmietanka słodka 30% 1 szt 

Jajka 4 szt

1 pomarańcza

Laska wanilii 1 szt 

Kruche ciastka (okrągłe) 1 opakowanie

Owoce leśne (maliny, jagody, jeżyny)

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy 4 żółtka, miąższ z jednej laski wanilii +/- pół szklanki słodkiej śmietany, 3/4 łyżki cukru sok z połowy pomarańczy. 

Składniki dokładnie ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej masy.

Na talerzu układamy kruche ciastka, masę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na ciastko cieką warstwę.

Przykrywamy kolejnym ciastkiem i ponownie nakładamy krem.

Na końcu ciastko dekorujemy kremem i owocami leśnymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości