W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej? Placuszki bananowo-owsiane
Składniki:
2 banany
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka roztopionego klarowanego masła
Szczypta cynamonu
Miód
Roztopiona czekolada
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej letnim mlekiem, dodaj wiórki kokosowe, cynamon. Po pół godziny płatki wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i rozgniecionymi bananami. Z masy smaż małe placuszki, podawaj je z miodem lub czekoladą.
Placki dyniowe ze śliwkami
Składniki:
300 g upieczonej dyni hokakido
300 g mąki
2 jajka
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Duża szczypta cynamonu
Szczypta mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta mielonych goździków
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
400 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Cukier skarmelizuj, dodaj wypestkowane śliwki, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj posiekaną czekoladę.
Dynie zmiksuj na puree, wymieszaj z cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i przyprawami, z masy smaż małe placuszki, podawaj z czekoladowymi powidłami.
Placki ziemniaczane z selerem
Składniki:
4 duże ziemniaki
½ selera
1 jajko
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
300 g upieczonego filetu łososia
300 g serka kremowego
Natka koperku
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Selera i ziemniaki zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem, mąką, smaż na mocno rozgrzanym oleju. Łososia rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem koperkiem, sokiem z cytryny, dopraw sola i pierzem, usmażone placuszki podawaj z dipem łososiowym.
Placek Budapesztański
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki
0,5 kg cebuli
1 jajko
Sól, pieprz czarny mielony,
Olej do smażenia (1 butelka)
Ręczniki papierowe
Farsz:
500 g mięso wołowe gulaszowe dobrej jakości bez przerostów i żył
0,5 kg papryki (różne kolory)
0,5 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
400 g op. mrożonego, ugotowanego zielonego groszku
1 główka czosnku
Listek laurowy 2 szt
Ziele angielskie 5 ziaren
1 op słodkiej papryki w proszku
1 op ostrej papryki w proszku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
Do polania placków:
500 g przecieru pomidorowego
1 op. śmietany 18%
Natka pietruszki (pęczek)
Świeży rozmaryn do dekoracji
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ścieramy na tarce ziemniaki. Część na grubej, a część na drobnej tarce. Czekamy aż puszczą sok, który odlewamy. Ścieramy na drobnej tarce cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem, 6 łyżek mąki, pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
Przygotowanie farszu:
Myjemy mięso, osączamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do miski i doprawiamy papryką , pieprzem i zgniecionymi ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok. Kroimy umyte warzywa: pieczarki, paprykę , cukinie i cebulę( w kostkę), marchewkę (w krążki). Na patelni z olejem smażymy mięso i po kilku minutach dodajemy po kolei warzywa: cebula, marchewka, papryki, pieczarki, mrożony groszek. Po kilku minutach podlewamy winem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy pokrywką.
W tym czasie smażymy placek – jeden placek na całej patelni. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kładziemy placek na talerz. Na połówkę kładziemy farsz który przykrywamy drugą połówką placka. Na wierzch polewamy przecierem pomidorowym i śmietaną i obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Talerz dekorujemy gałązką rozmarynu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"