Materiał promocyjny

Pieczony kurczak z ziemniakami, grzybami, czosnkiem i...

Iwona Tyrna-Łojek wraz z córką Alicją gotowały w programie Dzień Dobry TVN pod okiem mistrza Andrzeja Polana. Zapraszamy na rodzinne gotowanie z Kucharkiem!

Zupa z marchewki i soczewicy z curry

Składniki:

1kg marchewki

2 zielone papryki

400 g soczewicy

10 pomidorów

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 bagietka

80 g tartego sera żółtego

przyprawa curry, kumin

oliwa z oliwek

liście laurowe

rosół z kury Kucharek

włoszczyzna suszona Kucharek

czarny pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, doprawiamy rosołem z kury Kucharek, czarnym pieprzem i liśćmi laurowymi. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na patelni z oliwą z oliwek, dodajemy pokrojoną paprykę zieloną i marchewkę. Chwilę smażymy, zalewamy przecedzonym bulionem i gotujemy. Pomidory ścieramy na tarce lub miksujemy. Do gotującej się marchewki dodajemy soczewicę i ponownie gotujemy około 30 minut. Do zupy dodajemy pomidory , curry. Z bagietki przygotowujemy grzanki. Zupę podajemy posypaną serem żółtym z grzankami.

Tortilla z patelni z cukiną, ziemniakami i choriso

Składniki:

10 jaj

2 cukinie

6 ziemniaków

80 g choriso

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g parmezanu

przyprawa uniwersalna Kucharek

czarny pieprz

Przygotowanie:

Cukinię, ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Cebulę, czosnek szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę choriso. Smażymy do momentu aż choriso puści charakterystyczny paprykowy kolor. Ziemniaki i cukinię podsmażamy na patelni i łączymy z kiełbasą. Jajka rozbijamy, mieszamy, dodajemy ser parmezan, przyprawę uniwersalną Kucharek, czarny pieprz. Masą zalewamy cukinię z ziemniakami, mieszamy wszystko i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażymy i za pomocą pokrywki przewracamy na drugą stronę. Ponownie smażymy na złoty kolor. Jeżeli mamy problem z przewróceniem naszej tortilli proponuję po podsmażeniu jednej strony wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Podajemy z sałatami.

Pieczony kurczak z ziemniakami, grzybami, główkami czosnku i rozmarynem

Składniki:

1 kurczak

10 małych ziemniaków

świeże podgrzybki/ kurki/ borowiki

2 główki czosnku

2 cebule

80 g masła

świeży rozmaryn

przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

czarny pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka dzielimy na małe kawałki. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, rozmaryn, czarny pieprz i przyprawę uniwersalną Kucharek. Taką miksturą dokładnie smarujemy z każdej strony kawałki kurczaka. Ziemniaki kroimy na połówki. Główki czosnku podobnie. Na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek układamy kawałki kurczaka, połówki ziemniaków, grzyby i przekrojone główki czosnku. Podlewamy delikatnie bulionem i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia wszystko delikatnie posypujemy pokrojonym rozmarynem raz jeszcze.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości