Piątek, 19 stycznia
Z Facebooka
Co sprawia, że ulica jest bezpieczna?

Anna i Andrzej

Anna Andrzej
powrót do listy

Pieczona makrela z warzywami w nowoczesnym wydaniu

Kuchnia
czwartek, 23 listopada 2017
Nowoczesna kuchnia polska Foto: East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

Kapuśniak z suszonymi pomidorami
Wideo: Dzień Dobry TVN

Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Składniki:
750 g kapusty kiszonej
1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oleju rzepakowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1,5 l wywaru z jarzyn
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 łyżki sosu sojowego
szczypta majeranku
10 pomidorów suszonych pokrojonych w cienkie paseczki
400 ml passaty pomidorowej
świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok. 20 min. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz suszone pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem

Składniki:
250 g śledzi filetowanych
50 g zielonych oliwek
kilka listków natki pietruszki
oliwa z oliwek
2 szalotki drobno posiekane
1 zielona papryczka chili drobno posiekana
15 g ziaren marynowanego zielonego pieprzu
2 łyżki musztardy
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
1 mała łyżeczka miodu
sól do smaku

Przygotowanie:
Śledzia pokrój na paseczki wzdłuż fileta.  Możesz też pozostawić go w całości. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przełóż go na talerz. Na górze ułóż pokrojonego śledzia, oprósz solą i skrop oliwą. Udekoruj oliwkami pietruszką.

Łazanki z kapustą kiszoną
Wideo: Dzień Dobry TVN

Pieczona makrela z warzywami

Składniki:
2 duże, świeże makrele
1 duża, czerwona cebula
1 papryka czerwona
1 cukinia
sok z 1 pomarańczy
8 plasterków cytryny
kilka łodyg zielonej pietruszki wraz z liśćmi
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz cytrynowy
szczypta czarnuszki

Przygotowanie:
Ryby należy dokładnie umyć. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.  Do wnętrza ryb wsadź zieloną pietruszkę oraz plasterki cytryny. Posyp również solą oraz pieprzem. Do naczynia wstaw również pokrojone warzywa i dopraw przyprawami. Całość skrop oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z pomarańczy. Dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Wstaw do piekarnika na 30 min. i piecz pod przykryciem.

Łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake

Składniki:
500 g makaronu łazanki
300 g kiszonej kapusty
200 g pomidorków cherry
2 cebule pokrojone w piórka
50 g grzybów shitake
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
2 garści rukoli

Przygotowanie:
Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Kiszoną kapustę podduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż czosnek, cebulę i grzyby shitake. Dodaj uduszoną kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone w połówki i makaron. Dokładnie wymieszaj, wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj na rukoli.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

3 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość227,

Najeść sie i odchudzić :D spełnienie moich marzeń :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość822,

      Dlaczego mnie tam nie ma:( wszystko bym zjadła

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Gorące tematy >

          Szerokie drogi nie sprzyjają bezpieczeństwu pieszych

          Chajzer do Jędrzejaka: Ty nie dostałeś jeszcze Telekamery? To jest jakiś skandal!

          Wielki Piątek dniem wolnym od pracy?

          Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

          tvnpix